နံနက္စာ စားျပီးတိုင္း အခြံစိမ္းစိမ္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သံပုရာသီး တစ္လံုးကို ေလးစိပ္စိပ္၍ ေရေႏြးျဖဴ စိမ္ေသာက္ေပးရမွာပါ။ သံပုရာသီးေတြ ႏြမ္းေပ်ာ့သြားတဲ့အထိ ေရေႏြးျဖဴ အသစ္ထပ္ေလာင္းထည့္၍ ေရဆာတဲ့ အခါတိုင္း ေသာက္ေပးပါ။ ဖန္ခြက္၊ ေကာ္ခြက္၊ စတီးလ္ခြက္၊ ဖိုင္ဘာခြက္ေတြကို မသံုးဘဲ က်န္းမာေရးနဲ ့ညီညြတ္တဲ့ ေၾကြပန္းကန္လံုးကိုသာ သံုးစြဲဖို ့မေမ့နဲ ့ေနာ္။
ဤနည္းအတိုင္း တစ္ေန႔ကို သံပုရာသီး တစ္လံုးႏႈန္းျဖင့္ သံပုရာသီး ေရေႏြးစိမ္ရည္ကို တစ္ႏွစ္ၾကာ ေသာက္ျပီးေနာက္မွာ သင့္အတြက္ ဘာေတြထူးျခားလာမလဲ ဘာေတြျဖစ္လာမလဲ။
၁။ အဆိပ္အေတာက္မ်ား ေျပေစပါတယ္။
အိပ္ယာကနိုးထလာတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္ကဆဲလ္ေတြ သန္ ့စင္ဖို ့အတြက္ လည္းေကာင္း၊ ေျခာက္ေသြ ့ေနတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို သစ္လြင္လန္းဆန္းေစဖို ့အတြက္ လည္းေကာင္း၊ ၄င္းဆဲလ္မ်ား က်န္းမာေစဖို ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္က ေရကို လိုအပ္လ်က္ ရွိေနပါတယ္။ သံပုရာသီး ေရေႏြးစိမ္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ေျပေစျပီး တစ္ေန႔တာလံုး ေပါ့ပါးသြက္လက္ေစပါမယ္။
၂။ PH ပမာဏကို မွ်တေစပါတယ္။
အယ္လ္ကာလီ ဆိုသည္မွာ အက္ဆစ္တို ့ႏွင့္ဓာတ္ျပဳကာ ဓာတုေဗဒသေဘာအရ ဆားျဖစ္လာေသာ အရာမ်ိဳးပါ။ သံပုရာသီးဟာ သဘာ၀ကရရွိေသာ အလြန္အံ့ဖြယ္ေကာင္းတဲ့ အယ္လ္ကာလီဓာတ္တို ့စုေ၀းရာ အသီးတစ္မ်ိဳးဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သံပုရာသီး၏ သေဘာသဘာ၀က အက္ဆစ္ဓာတ္ေတြ ပိုင္ဆိုင္ထားေသာ္လည္း၊ ၄င္းကိုစားသံုးျပီးေနာက္ ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္သြားတဲ့ အခါမွာေတာ့ လူသားေတြက်န္းမာေရးအတြက္
ေကာင္းကိ်ဳးျပဳေစေသာ အယ္လ္ကာလိုင္းအျဖစ္ အက်ိဳးျဖစ္ေစပါတယ္။
၃။ အစာ ေက်ညက္ေစပါတယ္။
သံပုရာသီးထဲမွာ သဘာ၀ ဗီတာမင္ နဲ ့သတၱဳဓာတ္ေတြ ျမင့္မားစြာ ပါရွိေန၍ အူသိမ္အူမမ်ားကို အဆိပ္ ႏွင့္ ေရာဂါပိုးမႊား ညစ္ညမ္းျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးနိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ၄င္းသံပုရာသီးကို ေရေႏြးနဲ
့စိမ္ေသာက္လိုက္တဲ့ အခါမွာေတာ့ အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္း စံနစ္ကို လွံဳ့ေဆာ္ေပးကာ၊ အစာေခ် လမ္းေၾကာင္းအတြင္း အစာကို လႈပ္ရွားေရြ ့လ်ားေစသည့္ အလိုအေလ်ာက္ ၾကြက္သားလႈပ္ရွားမႈကို ေကာင္းစြာ အေထာက္အပံ့ျဖစ္ေစပါတယ္။
၄။ အေရျပားသန္ ့ေစပါတယ္။
ဗီတာမင္စီရဲ ့ သေဘာသဘာ၀က အေရျပားေလ်ာ့ရဲျခင္း ႏွင့္ ၀က္ျခံမ်ားကို ေလ်ာ့ပါး သက္သာေစျပီး၊ သံပုရာသီး နဲ ့ေရေႏြးပူတို ့ ေပါင္းစပ္ဓာတ္ျပဳလိုက္တဲ့ အခါမွာေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိေသြးမ်ားကို
အဆိပ္အေတာက္ေျပ သန္ ့ရွင္းေပးလိုက္တာေၾကာင့္ အေရျပားမ်ား ၾကည္လင္သန္႔စင္လာပါတယ္။
၅။ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးတက္ျမင့္မားေစပါတယ္။
သံပုရာသီးထဲရွိ စြမ္းအားျပည့္ ဗီတာမင္စီဓာတ္က အေအးမိျခင္းကို အ့ံဖြယ္တြန္းလွန္းေပးျခင္း၊ စြမ္းအားျပည့္ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္က အာရံုေၾကာႏွင့္ ဦးေႏွာက္ေဆာင္တာေတြကို ႏိႈးဆြေပးျခင္း ေသြးေၾကာ ၾကြတ္ဆတ္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးျခင္း၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ ႏွင့္ အသက္ရႈ ေလျပြန္ဆိုင္ရာေ၀ဒနာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ၾကီး
ကိုယ္ခံအား ေကာင္းေစဖို ့အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေနေသာ သံဓာတ္ကို စုပ္ယူမႈ အားေကာင္းေစျခင္း စသျဖင့္ သံပုရာသီးက ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
သံပုရာသီး ေရေႏြးစိမ္ရည္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ရရွိေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
• အီလက္ထရိုလိုက္ အစြမ္းပါရွိေနတာေၾကာင့္လည္း ခႏၶကိုယ္အတြက္ သြယ္၀ိုက္ေသာ နည္းျဖင့္ ေရဓာတ္အျဖစ္ ပံ့ပိုး ေပးနိုင္ပါတယ္။
• ၾကြက္သား နဲ ့ အရိုးဆစ္ျမစ္ေတြ နာက်င္မႈကို သက္သာေစပါတယ္။
• အင္ဇိုင္းပမာဏေတြ တိုးပြားလာေစပါတယ္။
• ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
• ကင္ဆာေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။
• ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းညွ္ိေပးနိုင္ပါတယ္။
• ကယ္လ္စီယမ္ အနည္မ်ားကို ေပ်ာ္၀င္ေစနိုင္တာေၾကာင့္လည္း ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ သည္းေျခ ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ မံု့ခ်ိဳအိတ္(ပန္ကရိယ) ေက်ာက္တည္ျခင္း စတာေတြ မျဖစ္ေစေတာ့ပါဘူး။
• ရင္ပူျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။
• အရိုး အဆစ္အျမစ္ေတြကို ဒုကၡေပးတဲ့ ယူရစ္အက္ဆစ္ ပမာဏမ်ားကို က်ေစပါတယ္။
• ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
• အေရျပားေပၚရွိ အမာရြတ္မ်ား၊ အမည္းကြက္ စတဲ့ အျပစ္အနာဆာမ်ားကို ေျပေလ်ာ့ သက္သာေစပါတယ္။
• အရိုးႏုမ်ား၊ အရိုး ႏွင့္ တစ္ရႈးေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။
ေဆးေသာက္နည္းကေတာ့-
(၁) နံက္စာစားျပီးခ်ိန္မွစ၍ ေသာက္ပါ။
(၂) လတ္ဆတ္တဲ့ အစိမ္းေရာင္အခြံ
သံပုရာသီးတစ္လံုးသံံုးပါ။
(၃) အထဲကအရည္လိုက္ လာေစရန္ ႏွင့္ အခြံမွ အဆီထြက္လာေစရန္ တို ့အတြက္၊ ဦးစြာသံပုရာသီးကို စားပြဲသန္႔သန္ ့ (သို ့) စဥ့္ႏွီတံုးသန္ ့သန္ ့ ေပၚတင္၍ လက္ျဖင့္ ႏွစ္ပတ္ သံုးပတ္ အသာအယာ လွိမ့္ေပးပါ။
(၄) ျပီးရင္ သံပုရာသီးကို ေလးစိပ္ စိပ္ပါ။
(၅) ေရေႏြးျဖဴ ပူပူထဲ့ထားတဲ့ ေၾကြပန္းကန္လံုးထဲသို ့ ထိုသံပုရာသီး ေလးစိပ္ကို လက္ျဖင့္ အရည္ထြက္ေအာင္ ညွစ္၍၊ သံပုရာရည္၊ သံပုရာခြံ၊ သံပုရာေစ့အားလံုးကို ဖန္ခြက္ထဲသို ့ထဲ့၍ ေသာက္ေပးရံုပါဘဲ။ (၆) ေရေႏြးကုန္သြားတဲ့အခါ၊ ထိုသံပုရာခြက္ထဲသို ့ ေရေႏြးပူပူထပ္ျဖည့္၍ ေသာက္ပါ။ ေရဆာတိုင္း
ေရေႏြးပူျဖည့္၍ ေသာက္ေပးပါ။
(၇) သံပုရာေစ့မ်ားကို ၀ါးစားမ်ိဳခ်နိုင္ပါတယ္။ (ေသြးတိုးေရာဂါရွိ သူမ်ားအတြက္ ထိုသံပုရာေစ့က လြန္စြာ ေဆးဖက္၀င္ပါတယ္)
မွတ္ခ်က္။ ။ (က) လတ္ဆတ္တဲ့ အစိမ္းေရာင္အခြံ သံပုရာသီးကိုသာသံုးပါ။ ထိုအစိမ္းေရာင္ အသီးက ပထမဆံုး ေရေႏြးခြက္မွာသာ အရသာ ခ်ဥ္ေသာ္လည္း၊ ဒုတိယ တတိယခြက္ေတြမွာေတာ့ အရသာ မခ်ဥ္ေတာ့ပါဘူး။ ေနာက္ျပီး ေရေႏြးပူနဲ ့ထိေတြတဲ့အခါ လတ္ဆတ္တဲ့ အခြံကထြက္လာတဲ့ အဆီက၊ အ၀လြန္အဆီပိုေတြကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
(ခ) အခြံအေရာင္၀ါတဲ့ အသီးကို မသံုးပါႏွင့္။ ၄င္းအခြံ၀ါက ေရေႏြးပူနဲ ့ေတြ ့တဲ့အခါ အတန္ငယ္ ခြ်ဲထြက္လာျပီး အရသာမွာလည္း ခါးသက္လွပါတယ္။
(ဂ) အထက္ပါနည္း အတိုင္း သံပုရာသီး တေန ့တလံုး မွန္မွန္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ သံုးလ အတြင္းမွာပင္ စာေရးသူ၏ ၀မ္းဗိုက္ႏွင့္ခါးမွ အဆီမ်ားက်၍ ႏွစ္လကၡခန္ ့ သိသိသသာသာ ကိုယ္ေရ စစ္က်သြားတာကို လက္ေတြ ့ခံစားသိရွိရပါတယ္။
(ဃ) အစာအိမ္ေရာဂါရွိသူမ်ား၊ အစာအိမ္အက္ဆစ္ အထြက္မ်ားသူမ်ား၊ ေသြးေပါင္က်တတ္သူမ်ား ႏွင့္
ထို သံပုရာသီး ေရေႏြးစိမ္ေသာက္ျပီးေနာက္ ဗိုက္ေအာင့္လာသူမ်ား မေသာက္သံုးသင့္ပါဘူး။
(င) တေနကုန္ သံပုရာစိမ္ရည္ ေသာက္ထားတာေၾကာင့္ ညအိပ္ခါနီး ႏွင့္ နံက္အိပ္ယာထ သြားတိုက္ခါနီးတိုင္းမွာ
ဦးစြာေရမ်ားမ်ားျဖင့္ ပလုပ္နာနာက်င္းေပးပါ။ ျပီးမွ သြားတိုက္ပါ။
Credit : ေပါက္ေပါက္
ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths)
0 comments:
Post a Comment