ခႏၶာကိုယ္တြင္း မလိုအပ္တဲ့ အဆီပိုဖယ္ရွားတဲ့နည္းကို detox လုပ္တယ္လို႔လည္း ေခၚတယ္။ detox လုပ္ဖို႔ ေရေႏြးနဲ႔ ေရွာက္သီးတစ္လံုးပဲ လိုပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဝမ္းတြင္း၊ အူထဲမွာ အဆိပ္အေတာက္၊ အဆီခဲေလးေတြ ပံုမွန္အားျဖင့္ ရွိေနတတ္တယ္။
အဲဒါေလးေတြက ဘာမွမဟုတ္ေပမယ့္ လူကို ဒုကၡေပးတတ္တယ္။ အထူးသျဖင့္ ေရခဲေရ အၿမဲေသာက္သူေတြမွာ ပိုေတြ႕ရတယ္။ အဆီေလးေတြခဲၿပီး အူလမ္းကိုပိတ္ရင္ အာဟာရ စုပ္ယူမႈကို တားဆီပါသတဲ့။ အဲလိုမျဖစ္ေအာင္ အူလမ္းေၾကာင္းမွာရွိတဲ့ အဆိပ္အေတာက္၊ အဆီခဲေတြကို ဖယ္ရွားေပးရတယ္။
ေလ့လာမႈေတြအရ မနက္အိပ္ရာထမွာ ရုိးရုိုးေရေႏြး (လက္ဖက္ေျခာက္မပါ) ေသာက္ျခင္းက က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္တာ ေတြ႕ရတယ္။ အစာအိမ္ကို စတင္ႏိႈးဆြေပးျပီး အူလမ္းေၾကာင္းကုိ အသက္ဝင္ေစတယ္။ တေန႕တာ အစာေျခဖုိ႕အတြက္ အေျခခံေကာင္းတစ္ခု ျဖစ္တယ္လို႕ ယူဆၾကတယ္။
အူလႈပ္ရွားမႈကို ျဖစ္ေစျပီး အစာေခ်စနစ္ကို အားေပးလို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ျပီး ျဖစ္တယ္။ တခ်ိဳ့ကလည္း အာနိသင္ ပိုေကာင္းေအာင္ ပိုလီဖီေနာ(polyphenol)ၾကြယ္ဝတဲ့ ေရွာက္သီးကို မနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထမွာ ေရေႏြးထဲစိမ္ျပီး ေသာက္ၾကတယ္။ ေရွာက္သီးရဲ႕ အာနိသင္ေၾကာင့္ အနံ႔၊ အရသာေကာင္းမြန္တဲ့ ေရေႏြးကို ျဖစ္ေပၚေစတယ္။
ပိုေကာင္းတာက ေရွာက္သီးမွာပါဝင္တဲ့ ပက္တင္(pectin) အမွ်င္ဓာတ္က ဝမ္းမွန္ေစတယ္။ အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ရွိတဲ့ အစာေဟာင္းေတြကို စြန္႕ထုတ္ေပးတယ္။ အဆီပိုေတြကိုလည္း က်ဆင္းေစတယ္။
တခ်ိဳ႕ကလည္း ေရွာက္သီးေနရာမွာ သံပုရာသီးကုိ သံုးတယ္။ အလ်ဥ္းသင့္လို႕ ေဖာ္ျပရရင္ သံပုရာသီး နဲ႕ ေရွာက္သီးမွာ ကြာျခားခ်က္ေလးေတြ ရွိတယ္။ ပံုစံကို ၾကည့္ရင္ ေယဘုယ်ခြဲနိုင္တယ္။ သံပုရာက အလံုးေသးျပီး ဝုိင္းတယ္။ အေရာင္က အစိမ္းေရာင္ ရွိတယ္။ ေရွာက္သီးကေတာ့ ဘဲဥပံုျဖစ္ျပီး အဝါေရာင္ ျဖစ္တယ္။
ဒီထဲမွာ သံပုရာသီးက ပိုခ်ဥ္ျပီး အက္ဆစ္ဓာတ္ကဲတယ္။ ေရွာက္သီးကေတာ့ နည္းနည္းပိုခါးတယ္။ ဒါေပမယ့္ ရင့္မွည့္လာရင္ ပိုဝါျပီး ခ်ိဳလာတယ္။ ေရထဲကို စိမ္ၾကည့္ရင္ သိပ္သည္းဆပိုမ်ားတဲ့ သံပုရာသီးက ေအာက္ကို နွစ္ျမႈပ္သြားမယ္။
သိပ္သည္းဆသိပ္မမ်ားတဲ့ ေရွာက္သီးကေတာ့ ေရေပၚမွာ ေပၚေလာေပၚေနတာ ေတြ႕ရတယ္။ ဒါက သံပုရာသီးလား၊ ေရွာက္သီးလား အလြယ္ကူဆံုး ခြဲျခားတဲ့နည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေရေႏြးေသာက္တဲ့အခါ ေရွာက္သီး (သို႕) သံပုရာသီး တညလံုး စိမ္ထားျပီးသား ေရေႏြးထက္ ေလာေလာလတ္လတ္စိမ္ထားတဲ့ ေရေႏြးခပ္ပူပူကို ပိုေသာက္သင့္တယ္။
ေသာက္တဲ့အခါ အေငြ႕တေထာင္းေထာင္း ထေနတဲ့ ေရေႏြးထက္ အသင့္အတင့္ပူတဲ့ ေရေႏြးမ်ိဳးက ပါးစပ္၊ အစာမ်ိဳျပြန္နဲ႕ အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္း ထိခိုက္မႈကို ကာကြယ္ရာေရာက္တယ္။
ဒီနည္းက ပံုမွန္အားျဖင့္ လူတိုင္းနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ အေမးမ်ားတဲ့ေမးခြန္းတခုရွိတယ္။ သံပုရာသီးက အစာအိမ္သမားနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါ့မလားတဲ့။ ပံုမွန္အားျဖင့္ သင့္ေတာ္တယ္လို႔ ေျဖပါရေစ။
ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ေရွာက္သီးသေဘာက အက္ဆစ္ဓာတ္ကဲေပမယ့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္သြားရင္ အယ္လ္ကာလီေျပာင္းသြားလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အစာအိမ္နာျဖစ္ေနစဥ္၊ ဗိုက္နာေနစဥ္ လံုးဝမေသာက္သင့္ပါ။ ပိုဆိုးလာႏိုင္တယ္။
တခ်ိဳ႕ အူပါးမွာ စိုးရိမ္သူေတြလည္း ရွိတယ္။ အဲေလာက္ႀကီး မစိုးရိမ္ပါနဲ႔။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့ ႏွစ္ခ်ီဆြဲေသာက္ဖို႔ မလိုအပ္လို႔ပါ။ ႏွစ္ပတ္ခန္႔ ေသာက္သံုးတာနဲ႔ အသားေရ ၾကည္လင္လာၿပီး တစ္လခန္႔အၾကာမွာ အဆီပိုေတြ ကင္းစင္လာလိမ့္မယ္။
ျပဳလုပ္နည္း
အရင္ဆံုး ေရွာက္သီးတလံုးကိုယူျပီး ခလယ္က ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။ တခ်ိဳ႕က ပါးပါးေလးလွီးတယ္။ ၿပီးရင္ ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူထဲထည့္ျပီး မိနစ္(၂၀ ) ခန္႕ နွပ္ထားပါ။ျပီးရင္ ႀကက္သြန္ျဖဴ (၃) စိတ္ကို အစိမ္းလိုက္ ဝါးစားပါ။ ေစာေစာက နွပ္ထားတဲ့ ေရွာက္သီးျခမ္း ေရေႏြး ဆက္ေသာက္ပါ။ ေရွာက္သီးေနရာမွာ သံပုရာသီး သံုးႏိုင္တယ္။ မနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထ ဘာဆိုဘာမွ မစားခငိ ေသာက္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္တစ္နည္းက သံပုရာတျခမ္း၊ သခြားသီးစိတ္ (၅) စိတ္၊ ဂ်င္းတက္ေသးတခု၊ ပူစီနံ နဲနဲကို ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူ (300ml) ထဲ ေရာသမျပီး နွပ္ထားပါ၊ မိနစ္(၂၀) ေနရင္ စတင္ေသာက္သံုးပါ။ တစ္လအတြင္း ဗိုက္ေခါက္ အဆီပိုေတြ ပဥၥလက္ဆန္ဆန္ ဖယ္ရွားနိုင္မယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
Credit : ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths)
0 comments:
Post a Comment