ကင္ဆာၿဖစ္ေစေသာအစားအစာမ်ား ကြ်နု္ပ္တို ့ေန ့စဥ္ စားသံုးေနေသာအစားအစာတခ်ိဳ ့ ဟာကင္ဆာၿဖစ္ေစတယ္ဆိုတာသင္သိပါသလား။ ထိုအစားအစာေတြဟာဘာေတြလဲဆိုတာကို သင္သိပါသလား။
အာလူးေၾကာ္
အာလူးေၾကာ္မ်ားဟာ အရသာရွိလူၾကိဳက္မ်ားေသာ္လည္း ဆိုးက်ိဳးမ်ားလည္းရွိေၾကာင္းသိရသည္။ အဆီနွင့္ကယ္လိုရီ မ်ားစြာပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးေစသည္။ဆိုဒီယမ္ပါေသာ အဆီဓာတ္ပါ၀င္မႈေၾကာင့္ ကင္ဆာနွင့္နွလံုးေရာဂါၿဖစ္ေစမႈကို အားေပးသည္။ အားလူးေၾကာ္ဟုဆို၌ ၿမန္မာဆီသန္ ့အာလူးေၾကာ္မပါ၀င္ပါ။
အသားေခ်ာင္းမ်ား
ေဟာ့ေဒ့ါအသားေခ်ာင္မ်ား၊ ၀က္အူေခ်ာင္းမ်ား၊ အသားၿပားမ်ားေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ အခ်ိဳမွုန္ ့မ်ားနွင့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားပါ၀င္သည္။ ေလ့လာေတြ ့ရွိမႈအခ်ိဳ ့အရ အသားေခ်ာင္းပံုမွန္စားသံုးသူမ်ားသည္ ေသဆံုးမႈလ်င္ၿမန္နႈန္း ၄၃%ရွိေၾကာင္းေတြ ့ရွိရသည္။ ဆိုဒီယမ္နိုက္ထရိတ္ပါ၀င္ၿခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါကိုအဓိကအားေပးၿပီး အသားေခ်ာင္းကင္ရာမွထြက္ေပၚလာေသာ ကာစီနိုဂ်င္ ဓာတုပစၥည္းသည္လည္းအလားတူဆိုးက်ိဳးေပးေၾကာင္းသိရသည္။
အရက္ေသစာ
အရက္ေသာက္သံံုးၿခင္းကို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာနွစ္သက္လာၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အလြန္အက်ြံေသာက္သံုးၿခင္းဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ အ၀လြန္ၿခင္းနွင့္ မ်ားစြာေသာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကိုၿဖစ္ေစပါတယ္။ သုေတသနမ်ားအရ တစ္ေန ့ကို အရက္တစ္ခြက္နႈန္းေသာက္ေလ့ရွိေသာအမ်ိဳးသမီးမ်ားဟာ အရက္လံုး၀မေသာက္သံုးေသာအမ်ိဳးသမီးမ်ားထက္ ၃၀% ရင္သားကင္ဆာၿဖစ္နႈန္းပိုမ်ားေၾကာင္း သိရွိရသည္။အရက္ဟာ ေဆးရြက္ၾကီးၿပီးရင္ ဒုတိယေၿမာက္ကင္ဆာအၿဖစ္ေစနိုင္သည့္ ပစၥည္းၿဖစ္သည္။ကမာၻက်န္းမာေရးအဖြဲ ့ခ်ဳပ္မွ ပညာရွင္မ်ား၏ သုေသနမွတ္တမ္းသက္ေသမ်ားအရ အရက္သည္ ပါးေဆာင္၊ လည္ေခ်ာင္း၊ အသည္း၊ အူမၾကီး၊ စအိုလမ္းေၾကာင္း နွင့္ ရင္သားကင္ဆာမ်ားကိုၿဖစ္ေစေၾကာင္းအခိုင္အမာေတြ ့ရွိထားသည္။
ဆီးခ်ိဳသၾကား
အစာေလ်ာ့စားသူ (သို ့) ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ခံစားေနရသူေတြဟာ သၾကားအစား ဆီးခ်ိဳသၾကားကိုစားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သုေတသနမ်ားအရ ဆီးခ်ိဳသၾကားစားသံုးသူမ်ားဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ပိုတိုးလာၿပီး၊ ေသြးထဲရွိသၾကားဓာတ္အားထိန္းခ်ဳပ္ရန္ခက္ခဲလာတတ္ပါသည္။ ထိုသၾကားထဲမွ ဓာတ္ၿပိဳကြဲထြက္လာေသာ aspartame ဟာ DKPဟုေခၚေသာ အဆိပ္အေတာက္ကိုၿဖစ္ေစပါတယ္။ ဤကဲ့သို ့ေသာဓာတုပစၥည္းၿပိဳကြဲမႈဟာ ဦးေနွာက္အၾကိတ္တည္ၿခင္းကိုၿဖစ္ေစေၾကာင္းေလ့လာသိရွိရပါတယ္။
ေဆးသၾကားနွင့္ ဆိုဒါ
ေဆးသၾကားသည္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားအတြက္အစာၿဖစ္ၿပီး ထိုဆဲလ္မ်ားကိုတိုးပြားေစေၾကာင္းသိရသည္။ေဆးသၾကားကို ကိတ္မုန္ ့မ်ား၊ ဆိုဒါမ်ား၊ အခ်ဥ္ရည္မ်ားတြင္ပါ၀င္ေလ့ရွိသည္။
အဆီက်အစားအစာ
Aspertame ဟုေခၚေသာ လူလုပ္ ဓာတုသၾကားပါ၀င္ေသာ အဆီက်အစားအစာမ်ားမွာ က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ေစေၾကာင္းသိရသည္။ အဆီေလ်ာ့အစားအစာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ ကယ္လိုရီပိုမိုပါ၀င္ၿပီး တၿခားေသာ ေဘးၿဖစ္ေစသည့္အရာမ်ားပါ၀င္ေၾကာင္းသိရသည္။
Credit -BDN
ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths)
0 comments:
Post a Comment