အတုမရွိဗုဒၶျမတ္စြာဘုရား

အတုမရွိဗုဒၶျမတ္စြာဘုရား

Thursday, 12 May 2016

သင္မသိေသးတဲ႕အာလူးအေၾကာင္း



အသက္ႀကီးငယ္မေရြး စားသံုးဖုိ႔သင့္ေလ်ာ္တဲ့ အာလူးမွာ အာဟာရဓာတ္ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး အစာေၾကလြယ္ေစတဲ့ အျပင္ ဆီးရႊင္ေစျခင္း၊ တက္ျခင္းနဲ႔ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္တဲ့ အစြမ္းအာနိသင္ေတြ ပါရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အျခားအ က်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာကိုလည္း ရရွိေစႏုိင္တဲ့ အာလူးအေၾကာင္းကို ေရးသားေဖာ္ျပ လုိက္ပါတယ္။

-    အာလူးမွာ ေသြးနီဥမ်ားစြာ ထုတ္လုပ္ေပးႏုိင္တဲ့ သံဓာတ္နဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္တုိ႔ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေသြးအားေကာင္းေစ ပါတယ္။

- အာလူးဟာ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို သက္သာေစတဲ့ အေကာင္းဆံုး အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။ အာလူးကို အခြံမႏႊာဘဲ ပါးပါးလွီးကာ ေပါင္းခံရည္ထဲမွာ စိမ္ၿပီး နံနက္တုိင္း အစာမစားမီ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။

- အာလူးအစိမ္းကို ပါးပါးလွီးကာ အေရျပားေပၚမွာ ကပ္ေပးျခင္းျဖင့္ အေရျပားနဲ႔သက္ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ အနီကြက္ အဖုအပိမ့္မ်ားထျခင္း၊ အေရျပားနီျမန္းျခင္း၊ ယားယံျခင္းနဲ႔ အသားေရေျခာက္ေသြ႕ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစပါတယ္။

- အာလူးျပဳတ္စားေပးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း မရွိေစႏိုင္တဲ့အျပင္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

-    အာလူးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အစာအိမ္ေရာင္နာ၊ အူမေရာင္နာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာနဲ႔ အူမႀကီး ကင္ဆာတုိ႔ကို သက္သာေစႏုိင္ပါတယ္။ ယင္းေဖ်ာ္ရည္ကို တစ္ေန႔လွ်င္ 3 ႀကိမ္ (သို႔) 4 ႀကိမ္ေလာက္ ေရဖန္ခြက္ ထက္၀က္ခန္႔ အနည္းဆံုး တစ္လၾကာ ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။

- အာလူးမွာ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္ ပါရွိတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစၿပီး ေသြးေပါင္တက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

- အာလူးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးအဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ၊ ေဂါက္ေရာဂါနဲ႔ ေခါင္းကိုက္ျခင္းကိုလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ ပါတယ္။

- အာလူးေဖ်ာ္ရည္ဟာ Autoimmune ေရာဂါတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္းျခင္း (Rheumatoid Arthritis) ကိုသက္သာေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ အဆိပ္အေတာက္ကိုလည္း ေျပေစႏုိင္ပါတယ္။ အာလူး အစိမ္းကို ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ၿပီး ေန႔စဥ္အစာမစားမီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း 2 ဇြန္း ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။

- အာလူးကို ပါးပါးလွီးကာ မ်က္လံုးေပၚမွာ ကပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ပင္ပန္းႏြမ္းလ်မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ မ်က္ကြင္းညိဳျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါတယ္။

- မ်ားေသာအားျဖင့္ အာလူးကိုကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ေစႏုိင္တဲ့ အစားအစာလို႔ မွတ္ယူထားၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အာလူးေၾကာ္ စားသံုးတဲ့အခါ ၎မွာပါ၀င္တဲ့ အေၾကာ္ဆီေတြေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္တာျဖစ္ၿပီး အာလူးအစိမ္းမွာ ကယ္လိုရီနည္းပါးစြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်လိုသူေတြအတြက္ အာလူးကိုျပဳတ္ၿပီး ဒီအတိုင္းပဲျဖစ္ျဖစ္၊ သုတ္စားတာပဲျဖစ္ျဖစ္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။

♦ ေစ်းသြားလို႔ အာလူး၀ယ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္

အစို႔အေညွာက္ေပါက္ေနၿပီး စိမ္းဖန္႔ဖန္႔၀ါၾကင့္ၾကင့္ျဖစ္ေနတဲ့ အာလူးေတြကို မ၀ယ္သင့္ဘဲ အာဟာရဓာတ္ႂ ကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့ အာလူးေသးေသးေလးေတြကိုသာ ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူသင့္ပါတယ္။

♦ အာလူးကိုသိုေလွာင္သိမ္းဆည္းတဲ့အခါ

အာလူးမွာပါ၀င္တဲ့ ေရဓာတ္ေတြ မကုန္ဆံုးေစဖုိ႔နဲ႔ အစို႔အေညွာက္ထြက္ျခင္း မျဖစ္ေစဖို႔ ေအးျမၿပီးေျခာက္ေသြ႕တဲ့ ေနရာမွာ သိုေလွာင္ပါ။ အေအးခန္းမွာ သိုေလွာင္ပါက အာလူးမွာပါ၀င္တဲ့ ကစီဓာတ္ဟာ သၾကားဓာတ္အျဖစ္သို႔ အာနိသင္ေျပာင္းႏုိင္တာေၾကာင့္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိုေလွာင္ျခင္းမျပဳပါနဲ႔။

♦ အျခားသီးႏွံနဲ႔အတူ သိုေလွာင္တဲ့အခါ

အာလူးနဲ႔ၾကက္သြန္နီကို တစ္ေနရာတည္းမွာ သိုေလွာင္ျခင္းမွေရွာင္က်ဥ္ပါ။ အေညွာင့္ထြက္ေနၿပီး ပုပ္ေနတဲ့  အာလူးမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးျခင္းျဖင့္ အရည္အေသြးေကာင္းမြန္တဲ့ အာလူးေတြကို ထိန္းသိမ္းပါ။

♦ အာလူးနဲ႔ပတ္သက္၍ ေဆာင္ရန္၊ ေရွာင္ရန္အခ်က္

အာလူးမွာ ပိုးသတ္ေဆး အႂကြင္းအက်န္ေတြ ပါရွိႏုိင္တာေၾကာင့္ ဆားရည္ (သို႔) ပန္းသီးရွာလကာရည္ (Apple Cider Vinegar) တို႔နဲ႔ေဆးေၾကာပါ။ အေညႇာင့္ထြက္ေနတဲ့ အစိမ္းေရာင္ေျပာင္းေနၿပီျဖစ္တဲ့ အာလူးေတြဟာ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ မူးေ၀ျခင္း စတဲ့ ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေစႏုိင္တာေၾကာင့္ ယင္းကဲ့သို႔ အာလူးမ်ိဳးကို စားသံုးျခင္းမွ ေရွာင္က်ဥ္ပါ။



ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths)

0 comments:

Post a Comment