<<< Zawgyi Version >>>
ႏြားႏို႔ဟာ အျခားေသာ က်န္းမာေရး ျပႆနာကိုပါ သယ္လာတာေၾကာင့္ ကေလးေတြကို တိုက္ဖို႔သင့္၊ မသင့္ ဆိုတာကို စဥ္းစားလာၾကပါတယ္။
၁။ ဓာတ္ မတည့္မႈ ျဖစ္ေစျခင္း
ႏြားႏို႔မွာ ပ႐ိုတင္း၊ ႏို႔သၾကား၊ သတၱဳဓာတ္၊ အဆီဓာတ္နဲ႔ တျခားပစၥည္းေတြကိုလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ႏြားႏို႔မွာ ပါဝင္တ့ဲ အဲဒီအစိတ္အပိုင္းေတြ ဝင္ေရာက္လာတ့ဲအခ်ိန္မွာ ခႏၶာကိုယ္ကေန Immunoglobulin E လို႔ေခၚတ့ဲ ပစၥည္းေတြ ထြက္လာကာ ဓာတ္ျပဳ မႈေတြ ျဖစ္ပြားတတ္ပါတယ္။ အဲဒါေတြကို
ႏို႔ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္ျခင္းလို႔ သတ္မွတ္ၾကပါတယ္။
၂။ ႏို႔သၾကားကို မေခ်ဖ်က္ႏိုင္သည့္ ျပႆနာမ်ား
အသက္ ၅ ႏွစ္ေအာက္ ကေလးငယ္ေတြ၊ အထူးသျဖင့္ ၾကာရွည္ဝမ္းေလွ်ာတာ၊ ဖ်ားနာတာေတြကို ခံစားလိုက္ရတ့ဲ အခ်ိန္မွာ Lactase Enzyme ဟာ ခ်ိဳ႕တ့ဲသြားၿပီး ေနာက္ဆက္တြဲအေနနဲ႔ ႏို႔သၾကားကို မေခ်ဖ်က္ႏိုင္တ့ဲ ျပႆနာေတြကို ျဖစ္ေပၚေစတတ္ပါတယ္။
၃။ ေသြးအားနည္းေစျခင္း
ႏြားႏို႔ဟာ ကေလးေတြကို အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ပဲ ေသြးအားနည္းေရာဂါကို ခံစားရေစပါတယ္။ ႏြားႏို႕မွာ ပါဝင္တ့ဲ အခ်ိဳ႕ပ႐ိုတင္းေတြဟာ အစာေျခ အဂၤါအဖြဲ႕အစည္းရဲ႕ Lining ေတြကို ပ်က္စီးေစၿပီး ေသြးယိုစိမ့္မႈေတြကို ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။
၄။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ
ႏို႔ထြက္ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ပါဝင္တ့ဲ အခ်ိဳ႕ပ႐ုိတင္းေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အလိုအေလ်ာက္ တံုျပန္ႏိုင္စြမ္းအားကို ပိုေကာင္းလာေစၿပီး တခ်ိဳ႕အဂၤါေတြကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။ အဲဒီလို သက္ေရာက္မႈေတြဟာ ပန္ကရိယမွာရွိတ့ဲ အင္ဆူလင္ ထုတ္ေပးတ့ဲ ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္စီးေပးၿပီး အင္ဆူလင္ေတြကို ေလ်ာ့နည္းသြားေစကာ ကေလးဘဝမွာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို အစပ်ိဳးေစပါတယ္။
၅။ အဆီမ်ားလာျခင္း
ႏြားႏို႔မွာ Essential Fatty Acid ေတြကေတာ့ ခပ္နည္းနည္းေလာက္သာ ပါဝင္ပါတယ္။ တျခား အစားအေသာက္ေတြမွာ ပါဝင္တ့ဲ ျပည့္ဝဆီေတြလိုပဲ ႏြားႏို႔မွာ ပါဝင္တ့ဲ ျပည့္ဝဆီေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေသြးေၾကာနဲ႔ ပတ္သက္တ့ဲ ေရာဂါ၊ အဝလြန္တာေတြကို ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။
Credit : ႏွင္းႏုလြင္ (ေဆးဝါး)၊ Arogyam magazine
Healthcare.com.mm သင့္က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္ေပး
<<< Unicode Version >>>
ကလေးငယ်များကို နွားနို့တိုက်မည်ဆိုလျှင်
နွားနို့ဟာ အခြားသော ကျန်းမာရေး ပြဿနာကိုပါ သယ်လာတာကြောင့် ကလေးတွေကို တိုက်ဖို့သင့်၊ မသင့် ဆိုတာကို စဉ်းစားလာကြပါတယ်။
၁။ ဓာတ် မတည့်မှု ဖြစ်စေခြင်း
နွားနို့မှာ ပရိုတင်း၊ နို့သကြား၊ သတ္တုဓာတ်၊ အဆီဓာတ်နဲ့ တခြားပစ္စည်းတွေကိုလည်း ပါဝင်ပါတယ်။ နွားနို့မှာ ပါဝင်တဲ့ အဲဒီအစိတ်အပိုင်းတွေ ဝင်ရောက်လာတဲ့အချိန်မှာ ခန္ဓာကိုယ်ကနေ Immunoglobulin E လို့ခေါ်တဲ့ ပစ္စည်းတွေ ထွက်လာကာ ဓာတ်ပြု မှုတွေ ဖြစ်ပွားတတ်ပါတယ်။ အဲဒါတွေကို
နို့နှင့် ဓာတ်မတည့်ခြင်းလို့ သတ်မှတ်ကြပါတယ်။
၂။ နို့သကြားကို မချေဖျက်နိုင်သည့် ပြဿနာများ
အသက် ၅ နှစ်အောက် ကလေးငယ်တွေ၊ အထူးသဖြင့် ကြာရှည်ဝမ်းလျှောတာ၊ ဖျားနာတာတွေကို ခံစားလိုက်ရတဲ့ အချိန်မှာ Lactase Enzyme ဟာ ချို့တဲ့သွားပြီး နောက်ဆက်တွဲအနေနဲ့ နို့သကြားကို မချေဖျက်နိုင်တဲ့ ပြဿနာတွေကို ဖြစ်ပေါ်စေတတ်ပါတယ်။
၃။ သွေးအားနည်းစေခြင်း
နွားနို့ဟာ ကလေးတွေကို အကြောင်းအမျိုးမျိုးကြောင့်ပဲ သွေးအားနည်းရောဂါကို ခံစားရစေပါတယ်။ နွားနို့မှာ ပါဝင်တဲ့ အချို့ပရိုတင်းတွေဟာ အစာခြေ အင်္ဂါအဖွဲ့အစည်းရဲ့ Lining တွေကို ပျက်စီးစေပြီး သွေးယိုစိမ့်မှုတွေကို ဖြစ်စေတတ်ပါတယ်။
၄။ ဆီးချိုရောဂါ
နို့ထွက် အစားအသောက်တွေထဲမှာ ပါဝင်တဲ့ အချို့ပရိုတင်းတွေဟာ ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ အလိုအလျောက် တုံပြန်နိုင်စွမ်းအားကို ပိုကောင်းလာစေပြီး တချို့အင်္ဂါတွေကို ပျက်စီးစေပါတယ်။ အဲဒီလို သက်ရောက်မှုတွေဟာ ပန်ကရိယမှာရှိတဲ့ အင်ဆူလင် ထုတ်ပေးတဲ့ ဆဲလ်တွေကို ဖျက်စီးပေးပြီး အင်ဆူလင်တွေကို လျော့နည်းသွားစေကာ ကလေးဘဝမှာ ဆီးချိုရောဂါကို အစပျိုးစေပါတယ်။
၅။ အဆီများလာခြင်း
နွားနို့မှာ Essential Fatty Acid တွေကတော့ ခပ်နည်းနည်းလောက်သာ ပါဝင်ပါတယ်။ တခြား အစားအသောက်တွေမှာ ပါဝင်တဲ့ ပြည့်ဝဆီတွေလိုပဲ နွားနို့မှာ ပါဝင်တဲ့ ပြည့်ဝဆီတွေဟာ နှလုံးရောဂါ၊ သွေးကြောနဲ့ ပတ်သက်တဲ့ ရောဂါ၊ အဝလွန်တာတွေကို ဖြစ်စေတတ်ပါတယ်။
Credit : နှင်းနုလွင် (ဆေးဝါး)၊ Arogyam magazine
Healthcare.com.mm သင့်ကျန်းမာရေး စောင့်ရှောက်ပေး
ကြ်န္ေတာ္သိ၊ကြ်န္ေတာ္တတ္၍ ေရးသားျခင္းမဟုတ္ပါခင္ဗ်ာ။ ကြ်န္ေတာ္ေလ့လာမိသမွ်ကို စာဖတ္သူမ်ားျပန္လည္ေလ့လာမိေစရန္ ျပန္လည္မွ်ေဝျခင္းသာျဖစ္ပါသည္။ ကြ်န္ေတာ့္ပို႕စ္တစ္ခုခ်င္းစီအတြက္ မူရင္းေရးသားသူမ်ားကို အထူးေက်းဇူးဥပကာရတင္ရွိပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths) Ph-09256480246
0 comments:
Post a Comment