မာလကာသီးဟာ မိန္းကေလး အေတာ္မ်ားမ်ားရဲ႕ အႀကိဳက္ပါ။ မာလကာသီးကို အသီးအတိုင္း စားၾကတဲ့အျပင္ ေဖ်ာ္ရည္ သၾကားလံုးစတဲ့ အစားအစာေတြမွာလည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ မာလကာသီးက အရသာရွိတာအျပင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘာေတြ အက်ဳိးျပဳလဲဆိုတာ စပ္စုၾကည့္ၾကစို႔လား။ မာလကာသီးမွာ ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆဲလ္ေတြပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးတယ္။
အမွ်င္ဓာတ္က ေသြးတြင္းအခ်ဳိဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ ဒါ႔ျပင္ အစာေခ်စနစ္ကို အေထာက္အကူ ေပးေသးတယ္။ ကိုယ္တြင္းအဂၤါေတြ သန္႔စင္ဖို႔ကိုလည္း အမွ်င္ဓာတ္က အေထာက္အကူ ေပးေသးတယ္။ ဗီတာမင္ေအက မ်က္လံုးကို အားျဖည့္ေပးတယ္။ အျမင္အာ႐ံုကို တိုးတက္ေစတယ္။
မုန္လာဥနီ မႀကိဳက္တဲ့သူေတြ မ်က္လံုးအားေကာင္းဖို႔ မာလကာသီး မ်ားမ်ားစားသင့္တယ္။ ပိုတက္စီယမ္က ေသြးလည္ပတ္မႈနဲ႔ ေသြးဖိအားကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစတယ္။ မာလကာသီးမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏက ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါတဲ့ ပမာဏနဲ႔ အတူတူပဲမို႔ ငွက္ေပ်ာသီးမႀကိဳက္ရင္လည္း မာလကာသီးစားလို႔ရပါတယ္။
အာ႐ံုေၾကာေတြကိုပါ အေထာက္အကူေပးပါတယ္။ ၾကြက္သားနဲ႔ အာ႐ံုေၾကာေတြ ေပ်ာ့ေျပာင္းၿပီး သက္ေသာင့္သက္သာျဖစ္ဖို႔ မာလကာသီး စားေပးရမယ္တဲ့။ ဒါ႔ျပင္ အသားအေရ အတြက္လည္း အက်ဳိးမ်ားေသးတယ္။ အသားအေရ ၾကည္လင္ဝင္းပ ဖို႔အတြက္ အူတိုင္ပန္းေရာင္ မာလကာသီးကို စားေပးရပါမယ္။
စား႐ံုမက မာလကာသီးနဲ႔ ေခ်းခၽြတ္သန္႔စင္ႏိုင္ပါေသးသတဲ့။ ၾကက္ဥအႏွစ္နဲ႔ မာလကာသီးကို ေရာေမႊၿပီး ရလာတဲ့အႏွစ္ကို မ်က္ႏွာေပၚမွာ မိႏွစ္ႏွစ္ဆယ္ေလာက္ လိမ္းထားၿပီး ေရေႏြးနဲ႔ေဆးခ်လိုက္ရင္ မ်က္ႏွာမွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ေသေတြကို ဖယ္ရွားေပး႐ံုမက အညစ္အေၾကးေတြကိုလည္း သန္႔စင္ေစတဲ့အတြက္ ျဖဴစင္ဝင္းပတဲ့ အသားအေရကို ရႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ပတ္ကို ႏွစ္ႀကိမ္အထိ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
မာလကာသီးက အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္း ကိုလည္း အကာအကြယ္ေပးျပန္ပါတယ္။ မာလကာသီးမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊ ဗဖာလစ္အက္စစ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆံသား က်န္းမာသန္စြမ္းဖို႔လည္း အေထာက္အကူ ေပးျပန္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ ပါဝင္တဲ့ မာလကာသီးဟာ ဆံပင္သန္စြမ္းဖို႔၊ ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းက ကာကြယ္ဖို႔ သိပ္ကို အေထာက္အကူျဖစ္တဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ မာလကာသီး ၾကိဳက္တဲ့ ပ်ဳိေမေတြ အသီးစားရင္းနဲ႔ လွပႏိုင္ၾကၿပီေပါ႔ေနာ္။
Credit : Healthcare.com.mm
ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths)
0 comments:
Post a Comment