ထိုင္၀မ္ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ့ နား ၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲ ့ မ်က္လံုးေတြကေန ေသြးေတြထြက္ၿပီး ရုတ္တရက္ ေသဆံုးသြားခဲ့ပါတယ္။
ကြ်န္ေတာ္တို ့ဟာ တစ္ခါတစ္ရံ သူငယ္ခ်င္းအေပါင္းအသင္း မိဘေဆြမ်ဴိးေတြနဲ႔အတူ အေနာက္တိုင္း စားေသာက္ဆိုင္ ေတြေရာက္ၿဖစ္တဲ့ အခါ ပုဇြန္၊ ဂဏန္း၊ ငါး အဲဒါေတြ အကုန္ပါ၀င္တဲ့ ပင္လယ္စာ ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္ပြဲနဲ ့ အတူ ၀ိုင္ေသာက္တတ္တဲ့ သူက၀ိုင္၊ ၀ိုင္မေသာက္တတ္တဲ့သူေတြအတြက ္ Vitamin C ပါ၀င္တဲ့ Orange Juice လိုေဖ်ာ္ရည္မ်ဴိးကို တြဲဖက္ၿပီးစားသံုး ခဲ့ၾကဖူးပါတယ္။
အဲ႕ဒီလိုပဲ တစ္ခ်ိဳ႕တရုတ္္မဂၤလာေဆာင္ေတြ ညစာစားပြဲေတြမွာ ဘူေဖးေကြ်းတဲ့ အခါ ပုဇြန္တစ္ပန္းကန္နဲ႔အတူ Orange Juice တစ္မ်ဳိးကေတာ့ ပါ၀င္မွာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒီလိုတြဲဘက္ စားသံုးမႈမ်ဳိးဟာ ဘာမွ မထူးဆန္းတဲ့ အလြန္ကို ေဘးကင္းတဲ့ ရုိးရွင္းမႈေလးလို ့ကြ်န္ေတာ္တို ့ ထင္ခဲ့ၾကပါတယ္။
တကယ္ေတာ့ ပုဇြန္လို ပါးလႊာတဲ့ အခြံပါးေလးေတြပါတဲ့ ပင္လယ္စာမ်ဳိးနဲ Vitamin C ပါ၀င္တဲ့ Orange Juice ကို တစ္ခ်ိန္ထဲမွာ တြဲဘက္စားသံုးတဲ့အခါ အခန္႔မသင့္ရင္ အသက္အႏၲရာယ္ကိုပါ စိိုးရိမ္ရေၾကာင္း ကြ်န္ေတာ္တို ့ အခုသိခဲ့ရပါၿပီ ။
ထိုင္၀မ္ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ့ နား၊ ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲ ့ မ်က္လံုးေတြကေန ေသြးေတြ ထြက္ၿပီး ရုတ္တရက္ ေသဆံုးသြားခဲ့ပါတယ္။ သူမရဲ့ ႐ုပ္ကလာပ္ကို ခြဲစိတ္ၿပီး စစ္ေဆးတဲ့အခါ Arsenic အဆိပ္သင့္လို ့ ေသဆံုးရေၾကာင္း အေၿဖထြက္လာပါတယ္။ အဲဒီ Arsenic အဆိပ္ဟာ ဘယ္ကလာပါသလဲ ။
ရဲေတြဟာ ေသမႈေသခင္း ဖြင့္ၿပီး အၿပင္းအထန္ စစ္ေဆးမႈေတြ လုပ္ပါေတာ့တယ္။ ေဆးတကၠသိုလ္တစ္ခုရဲ့ ပါေမာကၡတစ္ဦး ကိုလည္း ဒီျပႆနာကိုေၿဖရွင္းဖို ့ ဖိတ္ေခၚခဲ့ပါတယ္။ ပါေမာကၡၾကီးဟာ နာရီ၀က္ခန္ ့ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြ အားလံုးကို ေသေသခ်ာခ်ာ စစ္ေဆးၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒီလွၽိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကို ေၿဖရွင္းႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။
"ေသသူဟာ အသတ္ခံရတာ မဟုတ္သလို ကိုယ့္ကိုယ္ကို သတ္ေသခဲ့တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး၊ သတိလတ္လြတ္ ၿဖစ္မႈေၾကာင့္ မေတာ္တဆ ေသဆံုးခဲ့ရတာပါ"လို႔ ပါေမာကၡၾကီး ကေၿပာခဲ့ပါတယ္။ “ဘာေၾကာင့္ မေတာ္တဆ ေသဆံုးရတာလဲ “ဆိုၿပီး လူေတြဟာ အံ ့ၾသကုန္ၾကပါတယ္ ။
“Arsenic အဆိပ္ဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲကေန ထြက္လာတာပါ။ ေသသူဟာ ဗီတာမင္စီကိုေန႔တိုင္း မွီ၀ဲခဲ့ပါတယ္ ၊ ဗီတာမင္စီဟာလည္း သူ ့အလိုလိုဆို ၿပႆနာ မရွိပါဘူး ၊သူမဟာ ညစာစားခ်ိန္မွာ ပုဇြန္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသံုးခဲ့ပါတယ္။ ပုဇြန္စားတာကလည္း ၿပႆနာမဟုတ္ေသးပါဘူး။
သူမနဲ ့အတူတူ ညစာမွာ ပုဇြန္စားတဲ့သူေတြလည္း ဘာမွမၿဖစ္ခဲ့ပါဘူး ၊ ဒါေပမယ့္ သူမဟာ ပုဇြန္စားရင္းနဲ႔ တခ်ိန္တည္းမွာပဲ ဗီတာမင္စီပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခုခုကို ေသာက္ခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီအခ်က္ဟာ ၿပႆနာပါပဲ”လို ့ ပါေမာကၡၾကီးက ရွင္းၿပခဲ့ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ခ်ီကာဂို တကၠသိုလ္ရဲ့ သုေတသီေတြဟာ ပုဇြန္ကဲ့သို ့ ပါးလႊာႏူးညံ့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ အစားအစာေတြမွာ သိပ္သည္းဆၿမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး ပါ၀င္တာကို ေလ့လာေတြ ့ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ အဲဒီလတ္ဆတ္တဲ့ အစားအစာေတြဟာ လူရဲ့ခႏၶာကုိယ္ကို ေဘးမၿဖစ္ေစပါဘူး။
ဒါေပမယ့္ သူဟာ ဗီတာမင္စီနဲ ့ ေပါင္းစပ္မိသြားရင္ေတာ့ ဓါတ္ျပဳမႈေတြၿဖစ္လာၿပီး မူလက အဆိပ္အေတာက္မရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး (As anhydride, also known asarsenic oxide, the chemical formula for As205)ဟာ အဆိပ္ရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္းသံုးမ်ဴိး (also known as arsenic trioxide, a chemical formula (As203), which is commonly known as arsenic to the public! ) အၿဖစ္ ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္။
အာဆင္းနစ္အဆိပ္္ရဲ့ အဓိပၸာယ္ကေတာ့ လူရဲ့ ခႏၶာကုိယ္မွာာ အေရးအပါဆံုး အစိတ္အပိုင္းေတြၿဖစ္တဲ့ ႏွုလံုး ၊ အသည္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ အူသိမ္ နဲ ့ အာရုံေၾကာေတြရဲ့ ေသြးေၾကာေတြကို ေပါက္ထြက္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ မလႈပ္ရွားႏုိင္ၿခင္းပဲ ၿဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ေၾကာင့္ ေသတဲ့လူေတြဟာ နား၊ ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးထြက္တဲ့ လကၡဏာေတြၿဖစ္လာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ကို ဗီတာမင္စီ နဲ့ ပူးတြဲ မစားၾက ဖို ့သတိေပးထားပါတယ္။
ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths)
0 comments:
Post a Comment