အတုမရွိဗုဒၶျမတ္စြာဘုရား

အတုမရွိဗုဒၶျမတ္စြာဘုရား

Tuesday 8 August 2017

သၾကားစားသံုးသူမ်ားစိတ္က်န္းမာေရးထိခိုက္နိုုင္


ျမန္မာစာမမွန်သောဖုန်းမ်ားအတြက်ယူနီကုဒ္ဗားရွင်းကိုအောက္တြင္ဖတ်ရှုနိုင္ပါသည်




သၾကားပါဝင္မႈျမင့္မားေသာ အစားအစာမ်ား စားသံုးသည့္ အမ်ိဳးသားမ်ား စိတ္ဓာတ္က်ႏိုင္သည္ အႏၲရာယ္ျမင့္မားေၾကာင္း ေလ့လာမႈတစ္ရပ္က ေဖာ္ျပသည္။

စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းေၾကာင့္ သၾကားစားသံုးမႈပိုမ်ားလာႏိုင္သည္ ဆိုေသာ မွတ္ယူထားျခင္းမ်ားရွိေသာ္လည္း အမွန္မွာ သၾကားစား သံုးမႈမ်ားျခင္းေၾကာင့္သာ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီ မ်ားက ေျပာသည္။

လူတစ္ဦးခ်င္း သၾကားစားသံုးမႈႏွင့္ပတ္သက္၍ ကေနဒါ၊ ျပင္ သစ္၊ ဂ်ာမနီ၊ ကိုရီးယား၊ နယူးဇီလန္ႏွင့္ အေမရိကန္ႏိုင္ငံတို႔တြင္ သုေတသီမ်ား ေလ့လာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ အစားအစာက စိတ္က်န္းမာေရးအေပၚ လႊမ္းမိုးမႈရွိိၿပီး ဥပမာ စီမံထားေသာ အစားအစာမ်ား၊ တာရွည္ခံ အစားအစာမ်ားကို စားသူမ်ားသည္ စိတ္ဓာတ္က်ႏိုင္ ေျခပုိမ်ားသည္။

အခ်ိဳရည္မ်ားတြင္ ပါဝင္သည့္ သၾကားဓာတ္ကလည္း အလား တူ ထိခိုက္မႈမ်ိဳးျဖစ္ေစႏိုင္သည္။

သၾကားဓာတ္သည္ ဆဲလ္မ်ားႏွင့္ ကိုယ္တြင္းအဂၤါမ်ား အလုပ္ လုပ္ရန္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ္လည္း လြန္ကဲပါကက်န္းမာေရး အတြက္အႏၲရာယ္ရွိႏိုင္သည္။

အမ်ိဳးသမီးမ်ားအေနျဖင့္ တစ္ေန႔လွ်င္ သၾကားလက္ဖက္ရည္ ဇြန္းေျခာက္ဇြန္းထက္ ပိုမစားသင့္ဘဲ အမ်ိဳးသားမ်ား ကိုးဇြန္းထက္ ပိုမစားသင့္ေၾကာင္း အေမရိကန္ႏွလံုးေရာဂါကုသေရးအဖြဲ႕(AHA) က ၫႊန္ၾကားထားသည္။

ကိုကာကိုလာသံဘူးတစ္ဘူးတြင္ သၾကားလက္ဖက္ရည္ ၈ ဒသမ ၂၅ ဇြန္းပါဝင္သည္။ သၾကားစားသံုးမႈမ်ားပါက သြားမ်ားကို ထိခိုက္ႏိုင္ၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ပိုလာႏိုင္သည္။

အာ႐ံုေၾကာမ်ားသည္ သၾကားဓာတ္ပမာဏျမင့္မားမႈႏွင့္ ႀကံဳ ေတြ႕ရပါက ထိခိုက္ႏိုင္သျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား အာ႐ံုေၾကာ ဆိုင္ရာ ပ်က္စီးမႈမ်ားျဖစ္ႏိုင္သည္။ သၾကားစားသံုးမႈျမင့္မားသူမ်ား ၏ ဦးေႏွာက္တြင္ ေရာင္ရမ္းမႈမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ၿပီး အာ႐ံုေၾကာဆိုင္ရာ ထိခိုက္ပ်က္စီးႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ ျပန္လည္သန္႔စင္ထားေသာ ပါဝင္ပစၥည္းနည္းပါး သည့္ အစားအစာမ်ားကို ေရြးခ်ယ္စားေသာက္သင့္သည္။

—Ref: MNT

[Unicode Version]

ျမန္မာစာမမွန်သောဖုန်းမ်ားအတြက်ယူနီကုဒ္ဗားရွင်းကိုအောက္တြင္ဖတ်ရှုနိုင္ပါသည်

သကြားပါဝင္မှုျမင့်မားသော အစားအစာမ်ား စားသုံးသည့် အမိုးသားမ်ား စိတ္ဓာတ္က်နိုင်သည် အန္တရာယ်ျမင့်မားကြောင်း လေ့လာမှုတစ်ရပ္က ဖော်ျပသည်။

စိတ္ဓာတ္က်ျခင်းကြောင့် သကြားစားသုံးမှုပိုမ်ားလာနိုင်သည် ဆိုသော မွတ်ယူထားျခင်းမ်ားရွိသ္လောည်း အမွန္မွာ သကြားစား သုံးမှုမ်ားျခင်းကြောင့်သာ စိတ္ဓာတ္က်ျခင်းျဖစ်ကြောင်း သုတေသီ မ်ားက ေျပာသည်။

လူတစ်ဦးခ်င်း သကြားစားသုံးမှုနွင့်ပတ်သက်၍ ကေနဒါ၊ ျပင် သစ်၊ ဂ်ာမနီ၊ ကိုရီးယား၊ နယူးဇီလန်နွင့် အေမရိကန်နိုင်ငံတို့တြင် သုတေသီမ်ား လေ့လာခဲ့ျခင်းျဖစ်သည်။ အစားအစာက စိတ္က်န်းမာရေးအေပါ် လွှမ်းမိုးမှုရွိပြီး ဥပမာ စီမံထားသော အစားအစာမ်ား၊ တာရွည္ခံ အစားအစာမ်ားကို စားသူမ်ားသည် စိတ္ဓာတ္က်နိုင် ေျခပိုမ်ားသည်။

အခိုရည္မ်ားတြင် ပါဝင်သည့် သကြားဓာတ္ကလည်း အလား တူ ထိခိုက္မှုမိုးျဖစ်စေနိုင်သည်။

သကြားဓာတ်သည် ဆဲလ္မ်ားနွင့် ကိုယ္တြင်းအင်္ဂါမ်ား အလုပ် လုပ်ရန် မရွိမျဖစ် လိုအပ်သ္လောည်း လြန္ကဲပါကက်န်းမာရေး အတြက်အန္တရာယ်ရွိနိုင်သည်။

အမိုးသမီးမ်ားအေနျဖင့် တစ်နေ့လွ်င် သကြားလက္ဖက်ရည် ဇြန်းေျခာက္ဇြန်းထက် ပိုမစားသင့်ဘဲ အမိုးသားမ်ား ကိုးဇြန်းထက် ပိုမစားသင့်ကြောင်း အေမရိကန်နွလုံးရောဂါကုသေရးအဖြဲ့(AHA) က ညွှန်ကြားထားသည်။

ကိုကာကိုလာသံဘူးတစ္ဘူးတြင် သကြားလက္ဖက်ရည် ၈ ဒသမ ၂၅ ဇြန်းပါဝင်သည်။ သကြားစားသုံးမှုမ်ားပါက သြားမ်ားကို ထိခိုက်နိုင်ပြီး ကိုယ်အေလးခိန် ပိုလာနိုင်သည်။

အာရုံကြောမ်ားသည် သကြားဓာတ္ပမာဏျမင့်မားမှုနွင့် ကြုံ တြေ့ရပါက ထိခိုက်နိုင်သျဖင့် ဆီးခိုရောဂါသည္မ်ား အာရုံကြော ဆိုင်ရာ ပ်က္စီးမှုမ်ားျဖစ်နိုင်သည်။ သကြားစားသုံးမှုျမင့်မားသူမ်ား ၏ ဦးနွောက္တြင် ရောင်ရမ်းမှုမ်ား ျဖစ်နိုင်ပြီး အာရုံကြောဆိုင်ရာ ထိခိုက္ပ်က္စီးနိုင်ကြောင်း သုတေသီမ်ားက ေျပာသည်။

ထို့ကြောင့် ျပန္လည်သန့်စင္ထားသော ပါဝင္ပစ္စည်းနည်းပါး သည့် အစားအစာမ်ားကို ရြေးခ်ယ္စားသောက်သင့်သည်။

—Ref: MNT


0 comments:

Post a Comment