ယာက်ာ္းေလး၊ မိန္းကေလးမေရြး အဆင္းရူပါ လွပဖုိ႔ရန္မွာ မ်က္ႏွာ တစ္ခုတည္းေပၚမွာ မူတည္ျခင္းမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ ကိုယ္ခႏၶာ အခ်ိဳးက် လွပေျပျပစ္ဟာလည္း အလြန္အေရးႀကီးပါတယ္။
ရုပ္ရည္ရူပါ အတင့္အသင့္ပင္ ရွိေသာ္ျငား ခႏၶာကိုယ္အခ်ိဳးအစား လွပ ေျပျပစ္သူ ေယာက်ာ္းေလး၊ မိန္းကေလးတုိ႔ဟာ မိမိတို႔ရဲ႕ ဆန္႔က်င္ဘက္လိင္ကို ဆြဲေဆာင္ႏိုင္သည္ကို သေဘာေပါက္ နားလည္လာၾကသည့္ လူငယ္အမ်ားစုကို ယေန႔ေခတ္အခ်ိန္မွာ ကိုယ္ခႏၶာေလ့က်င့္ေရးခန္းမ (Gym) မွာေတြ႔ျမင္ၾကရမွာပါ။
ခႏၶာကိုယ္အခ်ိဳးအစား လွပဖုိ႔ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ရာတြင္ လက္ေမာင္း၊ ရင္အုပ္၊ ဗိုက္ၾကြက္သားႏွင့္ ေျခေထာက္ေ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ားကို နည္းစနစ္မွန္မွန္ လုပ္ေဆာင္မွသာ အခ်ိန္တိုအတြင္း အက်ိဳးရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အခ်ိဳးအစား လွပလာၾကမွာကိုလည္း ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ေနသည့္ လူငယ္လူရြယ္မ်ား သတိျပဳသင့္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္အခ်ိဳးအစားကို ပံုပ်က္ပန္းပ်က္ျဖစ္ေစသည့္ ဗိုက္အဆီထြက္ျခင္းကို ျပဳျပင္သည့္ Belly Exercise မ်ား ေလ့က်င့္ယူရသည့္မွာ ခက္ခဲသလို ေလ့က်င့္မႈမ်ားေၾကာင့္ အခ်ိဳးအစားက်ေသာ ဗိုက္ၾကြက္သားမ်ားကို ပိုင္ဆိုင္ၿပီးသည့္ အခါတြင္လည္း အေနအထိုင္အစားအေသာက္ မဆင္ျခင္ပါက ခႏၶာကုိယ္အခ်ိဳးအစားကို ၾကည့္ရဆိုးေစသည့္ ဗိုက္အဆီထြက္ျခင္းကို ျပန္လည္ ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္တာေၾကာင့္ အစားေသာက္မ်ားကို ဆင္ျခင္သင့္ပါတယ္။
မိမိေန႔စဥ္စားေသာက္ေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ အဆီမ်ားကို လ်င္ျမန္စြာ ေလာင္ကြ်မ္းေစႏိုင္သည့္ အစားအစားမ်ားကို ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ႏိုင္ပါက ဗိုက္အဆီထြက္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ အဆီမ်ားကို အလ်င္အျမန္ေလာင္ကြ်မ္းေစႏိုင္သည့္ အစားအစာမ်ားကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
၁။ မုေယာ
မုေယာဟာ ေကာင္းမြန္ေသာ အရသာကို ပိုင္ဆိုင္ထားရံုမက ဆာေလာင္မႈဒဏ္ကိုပါ ေလ်ာ့ခ်ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ မၾကာခဏ အစားစားျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ မုေယာတြင္ အမွ်င္ဓါတ္(Fiber) ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ ကိုလက္စထေရာ အခ်ိဳးအစားကို ညီမွ်ေစႏိုင္ပါတယ္။
၂။ ဥမ်ား
ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥအစရွိတဲ့ ဥမ်ားတြင္ ပရိုတိန္းဓါတ္ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး အဆီပိုမ်ားကို ျဖစ္ေစတတ္သည့္ ကယ္လိုရီဓါတ္ နည္းပါးစြာ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ ဥမ်ားကိုု စားသံုးျခင္းအားျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ႀကြက္သားတည္ေဆာက္မႈကို အက်ိဳးျဖစ္ထြန္းေစႏိုင္သလို ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးရွိေစေသာ ကိုလက္စထေရာ ဓါတ္မ်ားကိုျဖစ္ထြန္းေစပါတယ္။
၄။ ငရုပ္သီးစိမ္း
ငရုပ္သီးစိမ္းမွာ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးထြားမႈကို ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ဆဲလ္မ်ားဖြံ႕ၿဖိဳးဖို႔ႏွင့္ ကယ္လိုရီဓါတ္မ်ားကို လ်င္ျမန္စြ ေလာင္ကြ်မ္းရာတြင္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစတဲ့ ကပ္စိုင္ဆင္ (Capsaicin) ဓါတ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။
၅။ လက္ဖက္စိမ္း
လက္ဖက္စိမ္းမွာ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္တဲ့ အန္တီေအာက္စီဒန္႔ (Antioxidants) ဓါတ္မ်ား ႀကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လက္ဖက္ေျခာက္ကို ေရေႏြးႀကမ္းအျဖစ္ ေသာက္သံုးၾကေပမယ့္ လက္ဖက္စိမ္းရည္ကို တစ္ေန႔ ၂ ခြက္ခန္႔ ေသာက္သံုးပါက အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားႏိုင္ပါတယ္။
၆။ ဂ်ံဳ
ဂ်ံဳဟာ အလြယ္တကူရႏိုင္တဲ့ အက်ိဳးရွိပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ဂံ်ဳမွာ ခႏၶာကိုယ္၏ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ (metabolism) ကို ထိန္းညွိေထာက္ပံ့ေပးေသာ ဓါတ္မ်ားႏွင့္ အဆီကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ ဓါတ္မ်ား ပါ၀င္ပါတယ္။
၁၀။ အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္
အနက္ေရာင္ေခ်ာက္လက္မွာ ေသြးအတြင္းရွိ ကိုလက္စထေရာ ဓါတ္မ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ေပးေစႏိုင္သည့္ ဖလာဗိုႏိြဳက္(Flavonoids) ႏွင့္ အန္တီအင္ဖလန္မန္ထရီ (anti- inflammatory) ဓါတ္ေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေသြးအတြင္း ကိုလက္စထေရာဓါတ္ မွ်တေစရန္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္ဟာ ေသြးအတြင္းရွိ ဆီရိုတိုနင္(Serotonin) ဓါတ္ႏွင့္ အဆီမ်ားကို ေလာင္ကြ်မ္းေစတဲ့ဓါတ္ေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္။
Credit : Myawady Health
Sunday, 3 January 2016
Home »
» အဆီမ်ားကိုလ်င္ျမန္စြာလာင္ကြ်မ္းေစနိုင္ေသာအစားအစာမ်ား
0 comments:
Post a Comment