ငံုးဥကိုေတာ့ မသိတဲ့ လူဆိုတာ ရွားပါတယ္။ဒါေပမယ့္ ငံုးဥထဲမွာ ဆိုရင္ ဘယ္လို အာဟာရမ်ားစြာ ပါ၀င္တာကိုေတာ့ သိတဲ့သူ ရွားပါးပါလိမ့္မယ္။
ငံုးဥထဲမွာပါတဲ့ အာဟာရ တန္ဖိုးဟာဆိုရင္ ၾကက္ဥ ႏွစ္လံုးစာနဲ႕ ညီမွ်တယ္ ဆိုတာေကာ သိၾကပါသလား။ ငံုးဥဟာ လူ႕ရဲ႕ အဆုတ္နဲ႕ သရက္ရြက္ကို အားေကာင္းေစပါတယ္။
ငံုးဥကို စားသံုးသင့္တဲ့ သူေတြကေတာ့ ကေလးေတြ၊ သက္ၾကီး ရြယ္အိုေတြ၊ ေသြးအားနည္းတဲ့ သူေတြ၊ ခ်ဴခ်ာတဲ့သူနဲ႕ မီးဖြားၿပီးခါစ မိခင္ေလာင္းတို႕ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာေရာဂါ ရွိတဲ့ သူေတြကေတာ့ ငံုးဥကို ပမာဏမ်ားစြာ မစားသင့္ပါဘူး။
ငံုးဥမွာ ပရိုတင္း၊ အဆီ၊ သံဓာတ္၊ လက္စီသင္ (Lecithin)၊ vitamin-A ၊ vitamin-B1 ၊ B2 calcium ၊ မီးစုန္းဓာတ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ခယ္လီယမ္၊ ကန္႕ညိဳ (ဆီလီနီယမ္)၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ ကိုလက္စထေရာေတြ လံုေလာက္စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။
ငံုးဥ ၀ယ္ရာမွ လတ္ဆတ္ဖို႔က အေရးၾကီးပါတယ္။ အက္ေနတဲ့၊ အခ်ိန္ၾကာေနတဲ့ ငံုးဥကို မ၀ယ္ဖို႔ သတိထားရပါမယ္။ ငံုးဥကို ၀ယ္ျပီးေနာက္ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားပါ။ ၀ယ္တဲ့ေန႔က စျပီး လ၀က္စာ အခ်ိန္ထက္ ေက်ာ္ရင္ အဲဒီငံုးဥကို လြင့္ပစ္လိုက္ပါ။ ငံုးဥကုိ စားမယ္ဆိုရင္ တစ္ေန႔မွာ ၃ လံုးကေန ၅ လံုးထိ စားသံုးဖို႔ သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။
ငံုးဥမွာပါတဲ့ vitamin-B ဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကူညီ ကုသေပးပါတယ္။ အဲဒါအျပင္ ေဖာေရာင္ျခင္းနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း နာျခင္းကိုပါ ကုသေပးႏိုင္တယ္။ ငံုးဥမွာ အဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ၀ေနတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ပါ၀င္တဲ့ဓာတ္ေတြေၾကာင့္ ေသြးက်ေစျပီး ေသြးေၾကာ ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကာကြယ္ထိန္းေပးတယ္။ ေသြးေၾကာမွာ ေသြးခဲျခင္း၊ ေသြးခဲတာေၾကာင့္ ေသြးဖတ္ပိတ္ျခင္းေတြကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါသည္ေတြရဲ႕ အားျဖည့္အစာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ပါ၀င္တဲ့ လက္စီသင္ဟာ ၾကက္ဥထဲမွာ ပါ၀င္တာထက္ ၃၊၄ ဆ ပိုပါတယ္။ ငံုးဥဟာ သေႏၶသားနဲ႔ ကေလးငယ္ေတြအတြက္ အားေကာင္းေစတာ မုိ႔လို႔ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေတြ ငံုးဥကို မ်ားမ်ား စားေပးသင့္ပါတယ္။
၁။ ငံုးဥနဲ႔ ႏြားႏို႕ကို တြဲစားမယ္ဆိုရင္ ေသြးအားနည္းသူ၊ ကိုယ္ခႏၶာ အင္အား ခ်ည့္နဲ႔ေနသူ၊ အစာအိမ္ အားနည္းေနသူအတြက္ အက်ိဳးရွိပါတယ္။
၂။ ငံုးဥဆန္ျပဳတ္စားမယ္ဆိုရင္ ေသြးတိုးသမားကို ေသြးက်ေစပါမယ္။ ျပီးရင္ အသည္းနဲ႕ေက်ာက္ကပ္ကို အားျဖည့္ေပးပါတယ္။
၃။ ငံုးဥနဲ႔ တရုတ္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေၾကာ္ တြဲစားရင္ ေက်ာက္ကပ္ အားနည္းျခင္း၊ ခါးနာျခင္း၊ ပန္းေသပန္းညိဳးျခင္းကို ျပန္လွည္ ေကာင္းမြန္ေစဖို႔ ျပဳျပင္ေပး ပါတယ္။
တီဘီေရာဂါ၊ အဆုတ္ အားနည္းျပီး ေခ်ာင္းအၾကာၾကီး ဆိုးေနသူေတြကုိ ေကာင္းမြန္ေအာင္ တျဖည္းျဖည္း ရွင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ ငံုးဥကို လိေမၼာ္သၤီးနဲ႔ တဲြမစား သင့္ပါဘူး။ တဲြစားမိရင္ေတာ့ ၀မ္းပ်က္ျခင္း၊ ၀မ္းေဖာေရာင္ျခင္းနဲ႔ အစာမေၾကျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
ၿပီးေတာ့ ငံုးဥကို ၀က္အသည္းနဲ႔ တြဲမစားမိဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။ စားမိရင္ေတာ့ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားတတ္ျပီး အမည္းစက္ေတြ ထြက္ေပၚလာႏိုင္ပါတယ္။
Credit : က်န္းမာေရးစာတိုမ်ားစု
0 comments:
Post a Comment