စာေရးသူ၏ အဘိုး အဘြားမ်ားသည္ ေအးခ်မ္းသည့္ ေဆာင္းရာသီ ေရာက္ သည့္အခါတိုင္း ဓာတ္စာအျဖစ္ ဆီးျဖဴသီးႏွင့္ ငါးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို ခ်က္စားေလ့ ရွိသည္။ ျပဳတ္၍ေထာင္းၿပီး သနပ္ျပဳလုပ္၍လည္း စားသည္။ အစိမ္းလိုက္ ငါးပိရည္ျဖင့္ အတို႔အျမဳပ္ျပဳလုပ္၍လည္း စားသည္၊ ဆီးျဖဴ သီးစားျခင္းျဖင့္ ေဆာင္းရာသီတြင္ ျဖစ္ေလ့ရွိေသာ အသားပတ္ျခင္း၊ ၾကာဆူးထြက္ျခင္း၊ ႏႈတ္ခမ္းကြဲျခင္း၊ လွ်ာတြင္ အဖုေပါက္ျခင္းမ်ား မျဖစ္ႏုိင္ဟု ဆိုသည္။
ဆီးျဖဴသီးကို ငါးႏွင့္ ေရာခ်က္စားလွ်င္ အလုိက္ဖက္ဆုံး ငါးမွာ ငါးေျပမျဖစ္သည္။ ဆီးျဖဴသီးကို ျပဳတ္၍ေထာင္းထား၊ ငါးေျပမကို ဆီျပန္ခ်က္၊ ဆီမျပန္မီ မူလကျပဳတ္ထားေသာ အေစ့လြတ္ဆီးျဖဴသီး အသားမ်ား ထည့္ခ်က္ႏိုင္ပါသည္။ အခ်ဳိ႕ကလည္း ဟင္းရည္ဆမ္းစားရန္ ေရစပ္စပ္ခ်န္၍ ခ်က္ေလ့ရွိပါသည္။ ငါးေျပမႏွင့္ ဆီးျဖဴသီးလိုက္ဖက္ရသည့္ အေၾကာင္းမွာ ငါးေျပမသည္ ငါးတကာတို႔အနက္ အခ်ိဳလြန္ကဲေသာ အရသာ ေလးေလး ပင္ပင္ရွိေသာ ငါးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာေၾကာင့္တည္း။
ဆီးျဖဴသီးကို သူ႔ခ်ည္းဆီျပန္ခ်က္၍လည္း စားသုံးႏုိင္ပါသည္။ ဆီျပန္ခ်က္ နည္းမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးေျခာက္တို႔ကို ညက္ စြာ ေထာင္းပါ။ ဆီးျဖဴသီးကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပီး အေစ့အသား ခြဲျခားထားပါ။
အသားကုိ ေထာင္းထားပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္အုိး၌ ဆီထည့္၍ ဆီပူၿပီး အေငြ႔ေသေသာ္ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ထည့္ပါ၊ ထို႔ေနာက္ အေမြးအႀကိဳင္ကို ဆီသတ္ပါ။ က်က္လုလုတြင္ မူလက ေထာင္းထားေသာ ဆီးျဖဴသီးအသား မ်ားကို ထည့္ပါ၊ ဆားအနည္းငယ္ခပ္ပါ၊ မီးဖိုေပၚတြင္ ေခတၱထားၿပီး ခ်ႏိုင္ပါၿပီ၊ ၾကိဳက္တတ္လွ်င္ ဆီသတ္ကတည္းက ခရမ္းခ်ဥ္သီးအနည္းငယ္ ထည့္ခ်က္ႏိုင္ ပါသည္။ (ျမန္မာအစာႏွင့္ အာဟာရ ျမန္မာ့အသံ ဦးေက်ာ္ဦး ေဟာေျပာခ်က္ ၁၉၈၁ ခုႏွစ္)
ဆီးျဖဴသီးကို အညာသားတို၌က ရွားျဖဴသီးဟုလည္း ေခၚၾကသည္။ သနပ္ျပဳလုပ္၍ စားၾကသည္။ ငါးပိႏွင့္ ေထာင္း၍လည္း စားၾက သည္။ ေပါမ်ားသည့္ အခ်ိန္တြင္ အသီးကိုထုၿပီး အေျခာက္လွန္းထားၾကသည္။ ရွားသည့္အခါတြင္ ဆီးျဖဴသီးေျခာက္ႏွင့္ အသားဟင္းမ်ား ေရာခ်က္စားေလ့ ရွိၾကသည္။
ေဆာင္းရာသီတြင္ ျပင္ပဗဟိႏၶတြင္ ေအးခ်မ္းေသာ္လည္း ဝမ္းတြင္း၌ အပူငုတ္ေလ့ရွိသည္။ ခရီးသြားလွ်င္ ေရငတ္ၿပီး အာေျခာက္ေလ့ရွိသည္၊ ဝမ္းတြင္းမွ ေအာင္းေနေသာအပူမ်ားက အထက္သို႔ ျပန္၍ျဖစ္သည္၊ ထိုသို႔ျဖစ္လွ်င္ ဆီးျဖဴသီးကိုဝါးစားၿပီး ေရေအးေသာက္လွ်င္ ခ်ိဳေသာအရသာ လွ်ာေပၚတြင္ေပၚလာပီး ေရငတ္လည္း ေျပသြားေလ့ရွိသည္။
ေယာအတြင္းဝန္ ဦးဘုိးလိႈင္၏ ဥတုေဘာဇနသဂၤဟ က်မ္းတြင္ ဆီးျဖဴသီးသည္ ၾကစုသီးႏွင့္ အက်ဳိးတူ၏။ ရတၱပိတ္နာ၊ ေမာဟနာကို ႏုိင္၏။ သုတ္ကို လြန္စြာ ပြားေစတတ္၏။ ရသာယနမ်ဳိး (အသက္ရွည္ေဆး) ျဖစ္၏။
ခ်ဥ္ေသာေၾကာင့္ ေလကိုႏုိင္၏။ ခ်ဳိေသာေအးေသာေၾကာင့္ သည္းေျခ ကို ႏုိင္၏။ အဆီမရွိ ဖန္ေသာေၾကာင့္ သလိပ္ကို ႏုိင္၏။ ထို႔ေၾကာင့္ ဆီးျဖဴသီးသည္ ေဒါသသုံးပါးစလုံးကို ႏုိင္၏။ အသီးမ်ဳိးတုိ႔တြင္ လူႏွင့္ အသင့္ဆုံးျဖစ္သည္။ ထမင္းစားျခင္း၏ အစ၊ အလယ္၊ အဆုံး သုံးပါးလုံးတြင္ စားသင့္၏။ မျပတ္လည္း စားသင့္၏၊ ဆီးျဖဴသီးေစ့အဆန္သည္ သစ္ဆိမ့္ ဆန္ႏွင့္ အက်ိဳးတူ၏ဟု ေဖာ္ျပထားသည္ကို ေတြ႔ရသည္။
ထုိ႔ျပင္ ထုိက်မ္း၌ပင္ ဆီးျဖဴ၊ ၾကစု၊ သစ္ဆိမ့္ (ႀတိဖလသုံးပါး) ဤအသီး သုံးပါးတုိ႔သည္ သလိပ္၊ သည္းေျခကို ႏိုင္၏၊ ဝမ္းမီးကိုေတာက္ေစ၏၊ နႈတ္ကိုၿမိန္ေစတတ္၏၊ မ်က္စိႏွင့္သင့္၏၊ ခံတြင္း၌ ပ်ံ႕ႏွံ႔ လြယ္၏၊ ေမာဟ နာ၊ ႏူနာ၊ ခ်မ္းဖ်ား တုန္ဖ်ားတို႔ကို ႏိုင္၏ဟု ထပ္မံျပဆိုထားသည္။ ဆီးျဖဴသီး သည္ အလြန္ေဆးဖက္ဝင္ေသာ အသီးမ်ိဳးျဖစ္သည္၊ ေဆာင္းဥတုတြင္ ဆီးျဖဴသီးကို ေန႔စဥ္ စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ ကိုယ္တြင္းေအာင္းေသာ အပူကိုႏိုင္ၿပီး လွ်ာ၊ ႏႈတ္ခမ္း၊ ပါးစပ္တြင္ အနာထြက္ျခင္း၊ ေလပူေခ်ာင္း ဆုိးျခင္း၊ ခံတြင္းပ်က္ျခင္းမ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္သည့္အျပင္ ဆီးပူျခင္း၊ ခါးနာခါးကိုက္ျခင္း၊ မီးယပ္ျဖဴဆင္းျခင္း၊ အေရျပားအကြက္ထြက္ျခင္း၊ အသားပတ္ျခင္း၊ ကြဲအက္ျခင္းမ်ားပါ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ေပသည္။
ရုကၡေဗဒပညာအရ ဆီးျဖဴသီးပင္သည္ ၾကစုမ်ိဳးရင္းဝင္ျဖစ္ၿပီး ႐ြက္ေၾကြ ပင္လတ္မ်ိဳးျဖစ္သည္၊ ေပ ၃၀ ခန္၌အထိျမင့္ၿပီး ပင္စည္တြင္ အၫိုေရာင္ အေပြးအေခါက္မ်ားရွိသည္။ ကိုင္းျဖာသည္။ အ႐ြက္သည္ ဆူးပုပ္႐ြက္ႏွင့္ တူေသာ္လည္း ႐ြက္ျပားပို၍ ႀကီးသည္။ အပြင့္သည္ စိမ္းဝါေရာင္၊ အဆုပ္ လုိက္ပြင့္၍ ျမန္မာလုိ ျပာသို၊ တပို႔တြဲလမ်ားတြင္ ပြင့္သည္။ အသီး သည္ ေျပာင္ေခ်ာ၍ အဝါႏုေရာင္ရွိသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ တစ္ဝန္လုံး တြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ အထူးသျဖင့္ အထက္ျမန္မာျပည္ႏွင့္ သမေအးပိုင္း ေဒသတြင္ အေျမာက္အျမား ေပါက္ေရာက္သည္၊
ဆီးျဖဴသီးသည္ အသီး၊ အရြက္၊ အေခါက္၊ အေစ့မ်ား အားလုံးေဆးဖက္ဝင္ သည္။ အထူးသျဖင့္ အသီးကို အသက္ရွည္ေဆးအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားသည္။
အေနာက္တုိင္းေဆးပညာတြင္လည္း ဗီတာမင္စီဓာတ္ အႀကြယ္ဝဆုံး အသီးအျဖစ္ ေဖာ္ျပထားသည္။ ထူးျခားေသာ ေဆးဖက္ဝင္အသုံးျပဳပုံမ်ားမွာ-
၁။ ေသြးဝမ္းသြားလွ်င္ ဆီးျဖဴသီး အစိမ္းကိုေထာင္း အရည္ညႇစ္ယူ၍ သံပရာ ရည္ႏွင့္ ေရာ၍ ေသာက္လွ်င္ လ်င္ျမန္စြာ သက္သာေစႏုိင္သည္။
၂။ ဆီးျဖဴသီး အေျခာက္ကို ေသြး၍ သံပရာရည္ႏွင့္ ေရာစပ္ၿပီး အေရျပား တြင္ ေပါက္ေသာ ေပြး၊ ဝဲ၊ ညႇင္းမ်ား ေပၚတြင္ လိမ္းလွ်င္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ သည္။
၃။ ဆီးျဖဴသီးေျခာက္ႏွင့္ ငါးရွဥ့္ကို ေရာခ်က္စားပါက ေသြးဝမ္းကိုက္ ေရာဂါကို သက္သာေစႏိုင္သည္။
၄။ ႏွာေခါင္းေသြးလွ်ံလွ်င္ ဆီးျဖဴသီးအစိုကို ႀကိတ္၍ ငတ္ထိပ္အုံးေပးပါက သက္သာေစႏုိင္သည္။
၅။ ဆီးျဖဴသီးပင္ အသီး၊ အ႐ြက္၊ အေခါက္ ပၪၥငါးပါးကို ျပဳတ္ၿပီး ငုံေပးပါက သြားဖုံးေရာင္၊ ေရစီးကမ္းၿပိဳနာ၊ လွ်ာနာ၊ ပါးစပ္နာမ်ား ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္သည္။
၆။ ေတာဆီးျဖဴ သို႔မဟုတ္ ေတာင္ဆီးျဖဴ၊ ေျမဆီးျဖဴ ပဥၥငါးပါးကို ျပဳတ္ ၍ ေသာက္ပါက ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။
၇။ မီးေလာင္၊ ေရေႏြးပူေလာင္ေသာ အနာမ်ားေပၚတြင္ ဆီးျဖဴသီးေျခာက္ ဆီးျဖဴရြက္တုိ႔ကို အကၽြမ္းေလွာ္ၿပီး အမႈန္႔ျဖဴးေပးလွ်င္ သက္သာေစႏုိင္သည္။
၈၊ ဆီးျဖဴသီးႏွင့္ ငါးေျပမ ေရာခ်က္စားလွ်င္ ခံတြင္းပ်က္နာကို ေပ်ာက္ ကင္းေစၿပီး ႏႈတ္ၿမိန္ေစႏိုင္သည္။
၉။ ဆီးျဖဴသီးေျခာက္ႏွင့္ ထန္းႏုိ႔ေျခာက္ကို ေရာ၍ ျပာခ်ၿပီး အုန္းဆီႏွင့္ လိမ္းလွ်င္ အေရျပားတြင္ျဖစ္ေသာ ႏွင္းခူနာကို သက္သာေစႏုိင္သည္။
၁၀။ ဆီးျဖဴသီးေျခာက္ကို အမႈန္႔ျပဳ၍ သိေႏၶာဆားႏွင့္ ေရာ၍ လ်က္ေပးလွ်င္ အသံပ်က္၊ အသံဝင္ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစႏုိင္သည္။
၁၁။ ဆီးျဖဴသီး၊ ေရွာက္သီးႏွင့္ ထန္းလွ်က္တုိ႔ကို ဆားပုပ္အနည္းငယ္ထည့္၍ ယုိထုိးစားလွ်င္ အစာအိမ္ ေလထုိးေလေအာင့္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းသည္။
၁၂။ ဆီးျဖဴသီးကို ေထာင္း၍ ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္စိမ္ၿပီး ေသာက္လွ်င္ ဆီးေအာင့္၊ ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္သည္။
credit - ျမဝတီ
္
Monday, 25 January 2016
Home »
» ဆီးျဖဴသီး၏ထူးျခားေသာေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္မ်ား
0 comments:
Post a Comment