ကန္စြန္းဥဟာ ဟင္းပြဲနဲ႔ အခ်ဳိပြဲတခ်ဳိ႕မွာ ေတြ႔ေနက် ပါဝင္ပစၥည္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ သဘာဝအေလ်ာက္ ခ်ဳိတဲ့အရသာရိွျပီး သၾကားဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကန္စြန္းဥက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တယ္၊ အကုန္အက်သက္သာျပီး အျမင္အာရုံေဝဝါးမႈကို ကာကြယ္ တားဆီးေပးႏုိင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ A ကင္းမဲ့မႈက အျမင္အာရုံျခင္းရဲ႕ အဓိကအေၾကာင္းအရင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ကမာၻ႔က်န္းမာေရးအဖြဲ႕အစည္း WHO ရဲ႕ အဆိုအရ ဗီတာမင္ A ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းက ကူးစက္ေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးကေန ေသဆုံးမႈအႏၱရာယ္ ျမင့္တက္ေစႏုိင္ျပီး ကမာၻတစ္ဝွမ္း ကေလးသူငယ္ ၂၅၀ မီလွ်ံခန္႔ ဗီတာမင္ A ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ရင္ဆုိင္ေနၾကတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
ကန္စြန္းဥမွာ ခႏၶာကုိယ္အတြင္းေရာက္သြားရင္ ဗီတာမင္ A အျဖစ္သုိ႔ ေျပာင္းလဲတဲ့ beta-carotene ပမာဏေျမာက္မ်ားစြာ ပါရိွပါတယ္။ ကန္စြန္းဥက အမွ်င္ဓာတ္ အရင္းအျမစ္ေကာင္းတစ္ခုလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ပုံမွန္အရြယ္အစားရိွတဲ့ ကန္စြန္းဥ တစ္လုံးစားျခင္းက အမွ်င္ဓာတ္ ၄ ဂရမ္ ရရိွေစပါတယ္။ အျမင္အာရုံဆုံးရႈံးမႈ ကာကြယ္ေပးတဲ့အျပင္ ဗီတာမင္ A က ကုိယ္ခံအားစနစ္ တုိးျမင့္ေစႏုိင္ျပီး မ်က္စိနဲ႔ အရိုးေတြ ပိုမိုက်န္းမာေစႏုိင္ပါတယ္။
Ref: FLA
ကြ်န္ေတာ္သိ၊ကြ်န္ေတာ္တတ္၍ ေရးသားျခင္းမဟုတ္ပါခင္ဗ်ာ။ ကြ်န္ေတာ္ေလ့လာမိသမွ်ကို စာဖတ္သူမ်ားျပန္လည္ေလ့လာမိေစရန္ ျပန္လည္မွ်ေဝျခင္းသာျဖစ္ပါသည္။ ကြ်န္ေတာ့္ပို႕စ္တစ္ခုခ်င္းစီအတြက္ မူရင္းေရးသားသူမ်ားကို အထူးေက်းဇူးဥပကာရတင္ရွိပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths) Ph-09256480246
0 comments:
Post a Comment