ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K, folic acid, calcium, potassium နဲ႕ lycopene ဆိုတာေတြ ပါဝင္တယ္။
အင္တီေအာက္စီးဒင့္ အာနိသင္ရွိျပီး နွလံုးနဲ႕ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ lycopene က အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို တားဆီးနိုင္တယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးတိုင္း အနီေရာင္မဟုတ္ပါ။ အဝါေရာင္နဲ႕ လိေမၼာ္ေရာင္ေတြလည္း ရွိတယ္။ အမ်ိဳးအစားခြဲလိုက္ေတာ့ Cherry tomatoes, plum tomatoes, pear tomatoes နဲ႕ beefsteak tomatoes ဆိုျပီး ရွိတယ္။
အာဟာရဓာတ္ရႈေထာင့္က ၾကည့္ရင္ အေနေတာ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၁၀၀ ဂရမ္) တစ္လံုးမွာ ၂၂-ကယ္လိုရီ၊ ပရိုတင္း ၁-ဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၁.၅ ဂရမ္ အသီးသီး ပါဝင္တယ္။ ဗီတာမင္စီ ၂၀ မီလီဂရမ္ေလာက္ ပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအ 600 IU ပါဝင္တယ္။ သာမန္လူတစ္ေယာက္ ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ ပမာဏက 5000 IU ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေယဘုယ်တြက္ၾကည့္ရင္ လူသားေတြ ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ေအရဲ႕ ၁၀ ပံု တစ္ပံုေလာက္သာ ရွိတယ္။
toxic vitamin A ပမာဏသိဖို႕ ဝိတ္နဲ႕ ျပန္တြက္ၿပီး ႏႈိင္းယွဥ္ရတယ္။ တထိုင္တည္း 25000 IU/kg ထက္မ်ားရင္ acute toxicity လကၡဏာေတြ ခံစားရတယ္။ ေန႕စဥ္ရက္ဆက္ 4000 IU/kg ေလာက္စားမိရင္ ၾကာလာတဲ့အခါ chronic toxicity လကၡဏာေတြ ခံစားရမယ္။
တစ္ခါတည္း တစ္ထုိင္တည္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးတစ္ရာ စားေတာင္မွ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစမယ္ မဟုတ္ေသးဘူး။ ဒါ့ေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးစားရံုနဲ႕ အဆီျပန္တာ ေလွ်ာ့မယ္ မဟုတ္ပါ။
အဆီျပန္တာ ေလွ်ာ့နည္းေအာင္
- အဆီအဆိမ့္၊ အခ်ိဳ ေလွ်ာ့စားပါ။
- အဆီမ်ားတဲ့အသား၊ နီတဲ့အသား ေရွာင္ပါ။
- ေထာပတ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပင္လယ္စာ မစားသင့္ဘူး။
- ေဆးလိပ္၊အရက္၊ဘီယာ ေရွာင္ပါ။
- ၾကက္ဥ ၊ႏြားနို႕ ၊ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ အခ်ိဳရည္ ေရွာင္ပါ။
- ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ ေလ့က်င့္ခန္း ပံုမွန္ လုပ္ပါ။
- စိမ္းတဲ့အသီးအရြက္၊ နီတ့ဲ ဝါတဲ့ သစ္သီးဝလံမ်ားမ်ားစားပါ။
- ေထာပတ္၊ သံပုရာ၊ လိေမၼာ္ရည္၊ ဂရိတ္ဖရု တည့္ပါတယ္။
- အိုမီဂါသရီးနဲ႕ အိုမီဂါ စစ္ ပါတဲ့ ေသာက္ေဆးမ်ိဳးေသာက္သင့္တယ္။
- လိမ္းေဆးထဲမွာ အဆီပါတာ၊ အပူပါတာက ပိုဆိုးေစမယ္။
- ေအာက္ခံလိမ္းေဆး ၊ေနေရာင္ကာလိမ္းေဆးမ်ိဳး မသံုးသင့္ဘူး။
- တခ်ိဳ႕က ေရခ်ိဳးတဲ့အခါ ေဆာ္ဒါ ထည့္ခ်ိဳးရင္ အက်ိဳးရွိတယ္ ဆိုတယ္။
- ေလ့လာမႈေတြအရ ရွားေစာင္းလက္ပတ္က အဆီပိုေတြ ေလွ်ာ့နည္းေစတယ္။
Credit : ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths)
0 comments:
Post a Comment