အတုမရွိဗုဒၶျမတ္စြာဘုရား

အတုမရွိဗုဒၶျမတ္စြာဘုရား

Friday, 2 December 2016

ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့နည္းေစေသာ အစာ


အစားအေသာက္ အမ်ိဳးအစားေတြက ေရာင္ရမ္းမႈအေပၚ သက္ေရာက္မႈရွိပါတယ္။ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈေတြ သက္သာေစဖို႔ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုးေကြကာ၊ အပင္အေျခခံတ့ဲ ပရိုတင္း (ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အေစ့အဆန္)၊ ငါးကေနရတ့ဲ အိုမီဂါ - ၃ အဆီ (ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ တူနာငါး၊ ဆာဒင္းငါး)၊ စားသံုးသင့္တ့ဲဆီ (သံလြင္ဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ပဲပိစပ္ဆီ၊ အက်ိဳးျပဳဗက္တီးရီးယား (ဒိန္ခ်ဥ္) စတာေတြစားသံုးပါ။ တိရစၧာန္ကရတ့ဲ ျပည့္၀ဆီေတြ၊ အဆီမ်ားတ့ဲအသားေတြနဲ႔ အဆင္သင့္သားသံုးႏုိင္ေအာင္ အဆင့္ဆင့္ျပဳျပင္ထားတ့ဲ အစာေတြ စားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ။

၁။ တက္ၾကြစြာေနထိုင္ပါ

သင့္မွာ အရိုးအဆစ္ေတြ ေရာင္ရမ္းနာက်င္တ့ဲ ေသြးေလးဖက္နာေရာဂါရွိရင္ေတာင္ သင့္တင့္တ့ဲ ေလ့က်င့္ခန္းေတြလုပ္ဖို႔ လိုပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို နာရီ၀က္ေလာက္ ျမန္ျမန္လမ္းေလွ်ာက္ ေပးတာက ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈျဖစ္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

၂။ အိပ္ေရး၀ေအာင္အိပ္စက္ပါ

ေလ့လာမႈေတြအရ အိပ္ေရး၀၀ မအိပ္စက္သူေတြမွာ ခႏြာကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈေတြ ျဖစ္ေပၚတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈေတြက ခႏြာကိုယ္ရဲ႕ ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈကို ဆက္ႏႊယ္ေန ပါတယ္။ အိပ္ေရးပ်က္တာေၾကာင့္ အစာစားခ်င္စိတ္ျဖစ္ေပၚေစတ့ဲ ေဟာ္မုန္းနဲ႔စိတ္ဖိစီးမႈ ျဖစ္တ့ဲအခါမွ ထြက္တ့ဲေဟာ္မုန္းေတြ ထြက္လာပါတယ္။

၃။ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း

ေဆးလိပ္ေသာက္တာေၾကာင့္ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈေတြ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္သူ အမ်ားစုက ေဆးလိပ္ျဖတ္ဖို႔ ႀကိမ္ဖန္မ်ားစြာ ႀကိဳးစားေပမယ့္
မျဖတ္ႏိုင္ၾကပါဘူး။ ဆရာ၀န္နဲ႔ျပသၿပီး အႀကံဥာဏ္ယူကာ လုပ္ေဆာင္ပါက ပိုမိုထိေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။

၄။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္

ခ်င္း (ဂ်င္း) က ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစတ့ဲ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ ေလညွင္းပြင့္၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ နႏြင္းစတ့ဲ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြမွာလည္း ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစတ့ဲ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ေန႔စဥ္ဟင္းလ်ာ ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ တစ္မ်ိဳးမဟုတ္ တစ္မ်ိဳးပါ၀င္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ပါက ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ ျဖည့္စြက္စားေသာက္ခ်င္တယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ဆရာ၀န္နဲ႔ တိုင္ပင္ၿပီးမွ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။ ေသာက္သံုးေနရတ့ဲ တျခားေဆး၀ါးေတြနဲ႔ မတည့္တာမ်ိဳး ျဖစ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ပါ။

၅။ စတီးရိြဳက္မဟုတ္တ့ဲ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးမ်ား

အမ်ားစုက စတီးရိြဳက္မဟုတ္တ့ဲ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးေတြကို နာက်င္မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို သက္သာေစဖို႔ ေသာက္သံုးေနၾကပါတယ္။ ဒါေပမ့ဲ အၿမဲတမ္း စြဲေသာက္ေနတာမ်ိဳး မျဖစ္သင့္ပါဘူး။ ဒီေဆးေတြကို ဆရာ၀န္ညႊန္ၾကားခ်က္မလိုဘဲ ေသာက္သံုးႏိုင္ေပမယ့္ ေရရွည္စြဲေသာက္ဖို႔ လိုအပ္ပါက ဆရာ၀န္ ညႊန္ၾကားခ်က္ႏွင့္သာ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။ ေရရွည္မွာ အစာအိမ္အနာျဖစ္တာ၊ ေသြးယိုစိမ့္တာေတြ ျဖစ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ပါ။ ေသြးယိုစိမ့္ရာက တစ္ဆင့္ ေသြးခဲဖတ္ျဖစ္လာၿပီး ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရတာ ဒါမွမဟုတ္ ေလျဖတ္တာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။

၆။ ျဖည့္စြက္ေသာက္သံုးပါ

အဆီမ်ားတ့ဲ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ တူနာငါးေတြကေန ရရွိတ့ဲ အိုမီဂါ -၃ အဆီက ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္ဆုိေပမယ့္ ငါးကေန လိုအပ္တ့ဲပမာဏကို မရရွိတာေၾကာင့္ ျဖည့္စြက္ေသာက္သံုးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အမ်ားစုက ဗီတာမင္ဒီ ေလ်ာ့နည္းေနတာေၾကာင့္ ဗီတာမင္ဒီလံုေလာက္သူေတြထက္ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈေတြ ပိုျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္က အေရျပားနဲ႔ ထိေတြ႔တ့ဲအခါ ဗီတာမင္ဒီျဖစ္လာပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႔မႈမရွိသူေတြမွာေတာ့ ဗီတာမင္ဒီရရွိႏိုင္တ့ဲ မိႈ၊ ေနေၾကာေစ့ စတာေတြကို စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

Healthcare.com.mm သင့္က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္ေပး
Credit: ဇာျခည္၀င္း (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
Arogyam magazine


ကြ်န္ေတာ္သိ၊ကြ်န္ေတာ္တတ္၍ ေရးသားျခင္းမဟုတ္ပါခင္ဗ်ာ။ ကြ်န္ေတာ္ေလ့လာမိသမွ်ကို စာဖတ္သူမ်ားျပန္လည္ေလ့လာမိေစရန္ ျပန္လည္မွ်ေဝျခင္းသာျဖစ္ပါသည္။ ကြ်န္ေတာ့္ပို႕စ္တစ္ခုခ်င္းစီအတြက္ မူရင္းေရးသားသူမ်ားကို အထူးေက်းဇူးဥပကာရတင္ရွိပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths) Ph-09256480246

0 comments:

Post a Comment