ဒီအရြယ္မွာ ရွိသူေတြက မ်ားေသာအားျဖင့္ အဆင္သင့္စားလို႔ရတ့ဲ အစားအစာေတြကို စားသံုးၾကသူေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘီယာကိုလည္း ေသာက္သံုးတတ္ၾကပါၿပီ။ ဒါေၾကာင့္ သင့္က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ဖို႔ရာ ေအာက္ပါတို႔ကို ေရြးခ်ယ္ရပါမယ္။
စားကိုစားရမည့္ အစားအစာ အိုမီဂါ ၃ အဆီ
အသက္ ၁၈-၂၅ ႏွစ္ၾကား ရွိသူေတြမွာ စိတ္က်ေဝဒနာဟာ အျဖစ္မ်ားဆံုး စိတ္က်န္းမာေရးျပႆနာပါ။ ၂၅ ႏွစ္အရြယ္ ေရာက္သူေတြရဲ႕ ငါးေယာက္မွာ တစ္ေယာက္ႏႈန္းဟာ စိတ္က်ေဝဒနာေတြ ခံစားရတယ္လို႔ ခန္႔မွန္းထားပါတယ္။ အဆီမ်ားတ့ဲ အစားအစာ၊ သစ္ၾကားသီးနဲ႔ ဂုန္ေလွ်ာ္ေစ့မွာ မ်ားစြာပါဝင္တ့ဲ အိုမီဂါ ၃ အဆီေတြက စိတ္က်ေဝဒနာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္းတာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိပါတယ္။ ေန႔စဥ္ တူနာငါး၊ ေဆာ္လမြန္ငါး ဒါမွမဟုတ္ အဆီမ်ားတ့ဲငါးေတြ စားေပးပါ။
ေရွာင္သင့္သည့္အက်င့္ ေကာ္ဖီခါးခါးေသာက္ျခင္း
သင္ဟာ အသက္ ၂၀ ေက်ာ္တ့ဲအထိ အ႐ိုးေတြကို တည္ေဆာက္ဆဲ ျဖစ္ေနတ့ဲအတြက္ ကယ္လ္ဆီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္ ဒီ မ်ားစြာပါဝင္တ့ဲ အစားအစာေတြကို စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ကဖင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ ကယ္လ္စီယမ္ စုပ္ယူမႈကို အေႏွာင့္အယွက္ ေပးႏိုင္တယ္လို႔ မဲလ္ဘုန္း အာဟာရဆိုင္ရာဌာနမွ အစားအေသာက္ပိုင္းဆိုင္ရာ ဒါရိုက္တာက ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ဖီေသာက္မယ္ဆိုရင္ ႏြားႏို႔ ဒါမွမဟုတ္ ႏို႔မႈန္႔ ထည့္ေသာက္မွသာ ကယ္လ္စီယမ္ဆံုးရံႈးမႈ နည္းသြားမွာပါ။
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ ေထာပတ္သီး၊ လိေမၼာ္ရည္
သင္ဟာ အဆင္သင့္ရတ့ဲ အစားအစာေတြကို စားသံုးမယ္ဆိုရင္ သူနဲ႔အတူ
ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ဒါမွမဟုတ္ လိေမၼာ္ရည္တစ္ခြက္ပါ တြဲဖက္ေသာက္လိုက္ပါ။ အဲဒီ ေဖ်ာ္ရည္ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးက သင့္ခႏၶာကိုယ္အတြင္း အရန္သင့္ အစားအစာေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္တ့ဲ ဆိုးက်ိဳးေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တာေၾကာင့္ပါ။ ဥပမာအားျဖင့္ ေထာပတ္သီးက ခႏၶာကိုယ္မွ ေရာင္ရမ္းမႈပစၥည္းေတြ ထြက္ရွိႏႈန္းေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ၿပီး လိေမၼာ္ေဖ်ာ္ရည္က အဆီမ်ားတ့ဲ အစားအစာေတြ စားတာေၾကာင့္ ထြက္ရွိလာတ့ဲ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြကို အားေပ်ာ့သြားေစႏိုင္ပါတယ္။
Credit : Healthcare.com.mm
Ref : ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး (Arogyam magazine)
ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths)
0 comments:
Post a Comment