အမ်ိဳးအစား-၂ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ ကမၻာတစ္၀န္း ႀကံဳေတြ႕ေန ရသည့္ က်န္းမာေရးျပႆနာတစ္ခုျဖစ္ၿပီး ပဲတီစိမ္းပမာဏျမင့္မား စြာ စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္သည့္ အႏၲရာယ္မ်ား ကို သိသိသာသာေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ခုက ေဖာ္ျပသည္။
ပဲတီစိမ္းအုပ္စု၀င္ ပဲေစ့အမ်ိဳးမ်ိဳးသည္ အာဟာရဓာတ္မ်ားႏွင့္ ျပည့္စံုၿပီး က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ေပးစြမ္းႏုိင္သည္။ ပဲတီ စိမ္း၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားအနက္ တစ္ခုသည္ ဗီတာမင္ ဘီ ပမာဏျမင့္မားစြာပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ စြမ္းအင္ျဖစ္ေစၿပီး ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈကို ထိန္းညိႇေပးသည္။
အမွ်င္ဓာတ္ျမင့္မားစြာပါ၀င္ၿပီး ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္၊ ပုိတက္စီယမ္တို႔ကဲ့သုိ႔ သတၱဳဓာတ္မ်ားလည္း ပါ၀င္သျဖင့္ ခႏၶာ ကိုယ္၏ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကုိ အားေကာင္းေစကာ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါတုိ႔ကို ကာကြယ္ရန္ စားသံုးသင့္သည္။
ထို႔အျပင္ ပဲတီစိမ္းစားၿပီးပါက ေသြးထဲတြင္ ပါ၀င္သည့္ သၾကားဓာတ္ ပမာဏျမင့္တက္မႈကို ေႏွးေကြးေစသည္။
ယင္းကဲ့သို႔ ပဲတီစိမ္းတြင္ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး အမ်ားအျပားပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ အမ်ိဳးအစား-၂ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ေရး စားသံုးရန္ မၾကာခဏ လမ္းၫႊန္ခံရေသာ အစားအစာ ျဖစ္သည္။
အမ်ိဳးအစား-၂ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနသူ အေရအတြက္ သည္ အေမရိကန္တြင္ ၂၉ သန္းခန္႔ရွိၿပီး ကမၻာတစ္၀န္း အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ သန္း ၄၀၀ ေက်ာ္ရွိသည္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါကာကြယ္ရန္ ပဲတီစိမ္းမ်ား၊ ပ႐ိုတိန္းႏွင့္ ကာဗုိ ဟုိက္ဒရိတ္ ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္ေသာ အျခားအစားအစာမ်ားကို စား ေပးသင့္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကေျပာသည္။
ယခုေလ့လာမႈအရ ပဲတီစိမ္းပမာဏျမင့္မားစြာ စားသံုးသူမ်ား သည္ အနည္းငယ္သာ စားသံုးသူမ်ားထက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ၃၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ပိုနည္းပါးေၾကာင္း သိရသည္။
ယင္းက့ဲသုိ႔ေသာ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ပမာဏျမင့္မားစြာ ပံုမွန္စား ေသာက္ေပးျခင္းေၾကာင့္ အမ်ိဳးအစား-၂ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခနည္းပါးသည္။
ယင္းပဲမ်ားကို စားေသာက္ျခင္းသည္ ေပါင္မုန္႔၊ ၾကက္ဥထမင္း ႏွင့္ အာလူးတုိ႔ စားသံုးျခင္းမွရေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားႏွင့္ တူညီ ေသာ အာဟာရဓာတ္ကုိ ရရွိေစႏုိင္သည္။
—Ref: MNT
0 comments:
Post a Comment